Premium

Broederliefde kleurt burenruzie, broers Toon (Ter Leede) en Jaap (FC Lisse) Zwetsloot delen de buit

Broederliefde kleurt burenruzie, broers Toon (Ter Leede) en Jaap (FC Lisse) Zwetsloot delen de buit
Jaap Zwetsloot juicht na zijn assist bij de 0-1 van FC Lisse-aanvaller Kubilay Köylü (achter).
© Foto Orange Pictures/Marcel van den Bos
Sassenheim

Voor het eerst en mogelijk ook gelijk voor het laatst stonden de broers Jaap en Toon Zwetsloot zaterdagmiddag tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Het familiegevecht kende geen winnaar, want de Bollenderby tussen Ter Leede en FC Lisse eindigde onbeslist (1-1).

Als om half drie de aftrap wordt genomen, begint de 24-jarige Jaap Zwetsloot als bankzitter. Dat is geen verrassing, aangezien hij het de afgelopen maanden bij FC Lisse voornamelijk moet stellen met invalbeurten. Maar al na zeven minuten mag de aanvaller zich warmlopen en drie minuten later valt hij in voor de geblesseerde Ayoub Aït Afkir.

Zodoende treft hij zijn broertje Toon (22), middenvelder van Ter Leede, als tegenstander op de Roodemolen. Nooit eerder maakten de twee Sassenheimers dat mee. ,,Een speciaal gevoel’’, geeft Jaap toe.

Wat het nog specialer maakt, is dat hij hulp krijgt van zijn jongere broer. Toon is er hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor Aït Afkir een blessure oploopt.

Droomscenario

,,Ik wist dat Jaap niet zou spelen’’, verklaart hij. ,,Mijn droomscenario was dat ik het liefst de links- of rechtsbuiten van Lisse uit de wedstrijd zou spelen. Dat deed ik niet expres.’’ Grijnzend: ,,Maar het kwam wel heel goed uit.’’

’Japie’ begint ietwat ongelukkig, met een handvol mislukte balcontacten, maar herpakt zich door tien minuten voor het rustsignaal de assist voor zijn rekening te nemen bij de 0-1 van collega-vleugelspits Kubilay Köylü.

Toch voelt het voor hem niet als gerechtigheid. Hij wijst op de ijzersterke serie die FC Lisse, grotendeels zonder hem, heeft neergezet. Na de thuiswedstrijd tegen Ter Leede (0-2) werden zeven van de tien duels gewonnen en slechts één verloren.

,,Zolang de ploeg overtuigend blijft winnen, moet ik gewoon goed naar mezelf kijken. Het is meer dan terecht dat ik op de bank zit, want de rest doet het goed’’, stelt de afgelopen zomer van zondagtweedeklasser Teylingen overgestapte rechterspits.

Fysiek lopen de twee broers elkaar nauwelijks tegen het lijf. Dat heeft enerzijds te maken met de posities die ze op het veld innemen, maar ook met de voortijdige aftocht van Toon. Nota bene na het duel met Aït Afkir krijgt hij last van zijn rechterheup.

Humor

Uiteindelijk valt hij halverwege de tweede helft uit met hamstringklachten. ,,Ik denk dat ik maandag maar een keertje vrij neem’’, aldus Toon, die daar zelf wel de humor van inziet.

Al met al duurt de onderlinge confrontatie tussen de twee ’Zwetslootjes’ een klein uur. Hun broederliefde kleurt de burenruzie die op z’n zachtst gezegd niet om over naar huis te schrijven is. Het puntenverlies zorgt bij FC Lisse verreweg voor de meeste onvrede.

Toon maakt als veldspeler nog net mee dat Jeffrey Bok op fraaie wijze tekent voor de 1-1 eindstand. De linksbenige rechtsbuiten legt van ver aan en krult de bal diagonaal in het kruis. Dat gebeurt overigens terwijl FC Lisse-middenvelder Tom Noordhoff rondloopt met een uit de kom geraakte vinger.

,,Wij hadden het over de streep moeten strekken’’, vindt Jaap. ,,Ik denk dat Jeffrey die bal er nooit meer zo mooi in schiet van zo ver, dus dat is extra zuur.’’ Toon: ,,Zij hadden moeten winnen. Als we naar de ranglijst en de vorm van Lisse kijken, dan mogen wij heel blij zijn.’’

Een remise is voor de familie Zwetsloot het ideale resultaat, ook wetende dat Jaap volgend seizoen bij FC Lisse gezelschap krijgt van ’Toontje’. ,,Het was onwijs leuk om tegen elkaar te voetballen. Maar ik hoop niet dat het nog een keer gebeurt’’, besluit laatstgenoemde.

Ter Leede: Vos de Mooij; Petronia, Boelee, Hoekstra, Darrazi; T. Zwetsloot (67. Robertson), Van der Lans, Van Otterlo; Bok, Van den Berg (73. Limon), Steemers.

FC Lisse: Cummins; Adouch, Verweij, Stevens, Pérez Stoof; Klijbroek, Rauws, Noordhoff (70. Siali); Aït Afkir (11. J. Zwetsloot), Duindam (83. Tarani), Köylü.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.