Premium

Duel tussen Feyenoord en ZZ Leiden na een kwart gestaakt wegens haperende schotklok: ’Dit is geen basketballen zo’

Duel tussen Feyenoord en ZZ Leiden na een kwart gestaakt wegens haperende schotklok: ’Dit is geen basketballen zo’
Het arbitrale trio verlaat de zaal, terwijl Toon van Helfteren baalt.
© Foto Orange Pictures/Luka de Kruijf
Rotterdam

De wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden bij Feyenoord Basketbal duurde net iets meer dan tien minuten.

In Rotterdam blaast arbiter Van Bochove na een kleine vijftig seconden basketballen in het tweede kwart voor de laatste keer op zijn fluit. Het staat dan 16-10 in het voordeel van de Rotterdammers, en het is de zoveelste keer dat het spel moet worden stilgelegd omdat de schotklok in het Topsportcentrum, naast de Kuip, niet functioneert.

Het eerste kwart is een aaneenschakeling van onderbrekingen. Dat haalt de weinige vaart die in het duel tussen de nummers vier en vijf van de Dutch Basketball League zit, er volledig uit.

In het eerste kwart heeft de hoofdscheidsrechter de wedstrijd al tien minuten stilgelegd. De thuisclub krijgt tien minuten om iets aan de haperende schotklok te doen, terwijl het arbitrale trio zich samen met de bondscommissaris terugtrekt in de kleedkamer.

Even lijkt het beter te gaan, maar dan klopt de klok weer niet. Van Bochove, zichtbaar geïrriteerd, fluit af en maakt het gebaar ’einde wedstrijd’. Dit tot ongenoegen van het het publiek. De kleine zaal van het Rotterdamse Topsportcentrum zit aardig vol, deels ook met ZZ-aanhangers. Er wordt wat geroepen in de richting van de scheidsrechters, die subiet na het signaal van Van Bochove de kleedkamers opzoeken, de overige betrokkenen enigszins in verwarring achterlatend.

Toon van Helfteren, coach van de Rotterdammers, heeft wel begrip voor het staken van de wedstrijd. ,,Dit is geen spelen zo’’, zegt de voormalige Leiden-coach. ,,In Groningen hadden wij in januari ook zoiets, toen heb ik gezegd dat het zo niet ging. We proberen professioneel bezig te zijn, dat heeft de DBL ook in zijn vaandel staan. Dan kan dit dus niet. Mijn organisatie kan hier niets aan doen, de gemeente is de beheerder van de hal. Die apparatuur is niet goed. Ik ga er vanuit dat de wedstrijd opnieuw wordt gespeeld. Wellicht hebben we dan een ander Leiden tegenover ons. Dat is jammer.’’

ZZ Leiden maakt inderdaad in de korte tijd die er wordt gespeeld, geen sterke indruk. Bij de ploeg van Rolf Franke is eindelijk iedereen weer fit, maar ZZ is niet ingespeeld. Of het team het tij had kunnen keren, zal een vraag blijven. Wellicht kwam het per ongeluk wel goed uit dat de wedstrijd werd gestaakt.

,,Het is een voldongen feit’’, zegt Franke. ,,Zo doorspelen kon niet. De scheidsrechter had volgens mij geen andere keuze. Het kan niet dat die klok zo vaak niet loopt. En het is lastig basketballen als in tien minuten de wedstrijd twaalf keer moet worden stilgelegd. Ik vermoed dat het duel wordt overgespeeld. We gaan het wel zien. Nu weer verder.’’

Of de wedstrijd wordt uitgespeeld, in zijn geheel wordt overgespeeld (zoals dat van Rotterdam in Groningen) of er een reglementaire nederlaag voor Feyenoord volgt, wordt door de DBL bepaald na het beoordelen van de verklaringen van de scheidsrechters, de commissaris en de clubs.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.