Premium

TOP scoort maar vijf keer na rust en roept verlies van PKC over zichzelf af

TOP scoort maar vijf keer na rust en roept verlies van PKC over zichzelf af
Frank Mostard probeert de bal langs PKC-er Richard Kunst richting de korf te krijgen.
© Foto Taco van der Eb
Sassenheim

Vijf doelpunten maakte TOP/SolarCompleet slechts in de tweede helft zaterdag tegen PKC 17-20). ,,Als je er zo weinig maakt, dan roep je het verlies over jezelf af’’, baalde Paul Anholts.

Drie kwartier eerder was de Oegstgeestenaar nog de gevierde man bij TOP. Op slag van rust scoorde hij een wondergoal. Vanaf de achterlijn gooide hij de bal met één hand, vlak voor de zoemer, feilloos door de korf. Een staande ovatie van een bomvolle sporthal en een knuffel van zijn ploeggenoten waren zijn beloning. En natuurlijk de comfortabele 12-9 ruststand in Sassenheims voordeel.

,,Deze gozer maakte het doelpunt van het jaar’’, grijnsde teamgenoot Nick Pikaar na afloop, terwijl hij Anholts nog eens op zijn schouder sloeg. Die reageerde wat gelaten. ,,Dat is leuk als je wint, maar nu hebben we er helemaal niets aan. Verliezen was niet nodig.’’

Het was een ouderwetse clash tussen de twee aartsrivalen. PKC en TOP domineren het Nederlandse korfbal al jaren en hoewel het dit seizoen spannender is dan ooit in de Korfbal League, bezetten beide ploegen voorafgaand aan de wedstrijd zaterdag de plekken één en twee op de ranglijst.

De koppositie stond op het spel en dat was duidelijk merkbaar. Op de tribune en beneden in de zaal was geen plekje meer vrij. Beide supportersgroepen hebben de hele wedstrijd aanmoedigingen gezongen en voor de wedstrijd beschoten ze de zaal met confetti. ,,Een heerlijk sfeertje. We wilden allebei graag winnen. Misschien wel iets te graag’’, zei Pikaar.

De Leidenaar komt terug van een voetblessure en speelde de laatste twintig minuten voor Tim Flokstra. Pikaar miste duidelijk wedstrijdritme. Van zijn schoten ging er geen enkele raak. De meesten misten zelfs compleet de korf. Daar hadden veel van zijn ploeggenoten last van. Voor rust viel dat nog niet zo op. Door de ijzersterke rebound van Anholts en in het andere vak Flokstra kon er vaak geschoten worden. Bovendien maakte TOP drie strafworpen en een vrije bal waardoor de 12-9 ruststand veel verbloemde.

Na de pauze kwam PKC punt voor punt dichterbij. Verdedigend zat het wel snor bij TOP, maar de aanval liet de ploeg in de steek. ,,De enige die nog een beetje rendement haalden waren Paul en Sanne Jousma’’, analyseerde trainer Jan Niebeek snel. Maar dat zijn niet de sterkste schutters van de Sassenheimers. Niebeek: ,,Dat zegt alles.” Met een scoringspercentage van vijftien procent, en zelfs maar twaalf als statische doelpogingen niet worden meegerekend, is het een onmogelijke missie tegen PKC. Zelfs als dat PKC er ook maar twintig maakt.

Toch was het niet alleen kommer en kwel voor TOP. Verdedigend speelde de ploeg van Niebeek een solide pot. Bovendien werkte Pikaar aan zijn wedstrijdritme, zodat hij er straks in de play-offs weer helemaal staat. Belangrijk, omdat het zo langzamerhand de vraag wordt of Celeste Split tegen die tijd inzetbaar zal zijn.

Pikaar zelf gaf een positieve draai aan de nederlaag. ,,Altijd als we thuis verliezen van PKC, worden we landskampioen. Vorig jaar wonnen we hier van ze, maar vlogen we eruit in de play-offs. Dus eigenlijk is het maar goed dat we verloren hebben.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.