Premium

Toch Leidse campagne die wijst op gevaar van loden leidingen

Toch Leidse campagne die wijst op gevaar van loden leidingen
© Archieffoto
Leiden

Leiden gaat een publiekscampagne voeren om eigenaren van oude scholen en huizen te wijzen op het gevaar van loden leidingen.

Ook zoekt de gemeente in haar eigen vastgoedbestand, en dan vooral bij basisscholen, of deze waterleidingen nog aanwezig zijn. Dat maakte GroenLinks-wethouder Ashley North bekend.

Loden leidingen zijn in Nederland al sinds 1960 verboden. Want ook als minieme hoeveelheden lood in het drinkwater komt, kan dat vooral bij kinderen bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid. De Gezondheidsraad presenteerde eind vorig jaar een rapport waaruit bleek dat nog best veel oude gebouwen zijn uitgerust met loden leidingen, en ook nog steeds een gevaar oplevert.

Het CDA-raadslid Roeland Storm sloeg daar in december direct op aan. Hij vroeg om een plaatselijk onderzoek en publiciteitscampagne. Het stadsbestuur wilde daar nog even mee wachten. Want op de eerste plaats zijn de eigenaren van panden met loden leidingen zelf verantwoordelijk voor de verwijderen van de smalle buizen, niet de plaatselijke overheid.

Daarnaast meldden de drie Leidse woningcorporaties ons Doel, Portaal en De Sleutels dat in hun woningbestand nergens meer loden leidingen voorkomen. Dat geldt ook voor waterleidingbedrijf Dunea. Leiden heeft zelf nog wel wat huizen in bezit waar leidingen van lood voorkomen, maar die staan op het punt om te worden gesloopt. Bovendien kondigde de Rijksoverheid zelf een landelijke campagne aan.

Na herhaald verzoek van Storm, dit keer gesteund door de SP-fractie, kondigt North nu toch een aparte Leidse actie aan om de loden leidingen op te sporen en pandeigenaren op de mogelijke aanwezigheid daarvan te wijzen. ,,We gaan woningeigenaren daartoe oproepen, net als nu in Leiderdorp gebeurt’’, aldus North.

Lees ook:

Zeker 165 gemeenten weten niets over lood in waterleidingen

Leids onderzoek nodig naar loden waterleidingen

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.