Celstraf voor opsluiten verpleegkundigen Rivierduinen

Cerberus
Leiden

Twee verpleegkundigen van de Leidse geestelijke gezondheidszorg instelling Rivierduinen beleefden op 5 november een paar uiterst benauwde momenten toen een patiënt uit de instelling de twee verpleegkundigen opsloot.

Daarbij werden de verpleegkundigen ook met de dood bedreigd. Maandag veroordeelde de Haagse politierechter Leidenaar Erdan B. (46) tot een celstraf van 63 dagen voor vrijheidsberoving en bedreiging. „ Het gebeuren was heel ingrijpend voor de slachtoffers”, sprak de politierechter.

De verdachte, zelf niet op zitting aanwezig, kampt al langer met ernstige psychische stoornissen. Ten tijde van het incident zat hij met een rechterlijke machtiging in de GGZ instelling aan de Leidse Sandifortdreef. Daar kreeg hij te horen dat hij zou worden overgeplaatst naar een andere instelling. De Leidenaar wilde dat niet en werd samen met een andere patiënt die naar de isoleercel zou gaan, in een verblijfkamer gezet. Niet veel later ging het mis.

Volgens de twee verpleegkundigen, die de kamer ingingen om beide patiënten op te halen, zou de verdachte plotseling voor de deur zijn gaan staan. Met de sleutel die er nog inzat draaide de Leidenaar de deur op slot.’ Ik maak je anders dood’, zou hij tegen een van de verpleegkundigen hebben geroepen. En: ’Als je mij aanraakt ben je van mij.”

Pas nadat de andere patiënt lang op de verdachte inpraatte, staakte de Leidenaar zijn actie. Alles bij elkaar duurde de opsluiting van de slachtoffers nog geen vijf minuten. De hevig geschrokken verpleegkundigen deden aangifte bij de politie. In warrige bewoordingen ontkende de verdachte wat hij had gedaan. Hij werd in de psychiatrische afdeling van de gevangenis vastgezet en op 6 januari, toe de rechterlijke machtiging afliep vrijgelaten.

Volgens een psychiater was de verdachte tijdens zijn daad randpsychotisch.

De aanklager achtte de beschuldigingen bewezen. Ook vond het OM dat de Leidenaar enig inzicht in zijn daad moest hebben gehad. Hij eiste 63 dagen cel. „Verpleegkundigen zijn op dergelijke zaken getraind, maar verdachte heeft ze toch zeer beangstigt.”

De advocate van verdachte, mr. Van Haeften, vroeg om vrijspraak. „Cliënt was door de overplaatsing angstig en gedesoriënteerd.” Volgens de raadsvrouw was de man geheel ontoerekeningsvatbaar. „Hij lijdt aan waanideeën en heeft onvoldoende realiteitstoetsing.”

De politierechter volgde het OM en vonniste dienovereenkomstig.

Omdat de verdachte al 63 dagen in voorarrest zat, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Waar de Leidenaar thans verblijft, is onbekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.