Premium

Kjeld Nuis ondanks zijn zilver en goud op WK afstanden bezorgd over toekomst: ’Trainingsmethoden Russen zijn beter’

Kjeld Nuis ondanks zijn zilver en goud op WK afstanden bezorgd over toekomst: ’Trainingsmethoden Russen zijn beter’
Kjeld Nuis laat zich het goud goed smaken.
© Foto ANP/Soenar Chamid
Salt Lake City

Kjeld Nuis uit Zoeterwoude stapt na de WK afstanden met een zilveren plak van de 1000 meter en een gouden plak van de 1500 meter het vliegtuig in naar Nederland, maar ook met grote zorgen over de toekomst. Want als er niet snel wat aan de training verandert kunnen hij, Thomas Krol en de andere Nederlandse sprinters internationaal spoedig achteraan in de rij aansluiten.

Zijn ploegmaat Krol was er direct na afloop van de 1000 meter op de Olympic Oval in Salt Lake City, die een supersonisch wereldrecord voor de ongrijpbare Pavel Kulizhnikov opleverde (1.05,69), honderd procent van overtuigd.

„Goud zat er voor niemand anders in dan voor Pavel”, zei Krol naar, die de bronzen tijd schaatste, maar wegens hinderen van zijn opponent Viktor Mushtakov uit de uitslag werd geschrapt.

Kansloos

„Dat zal ik nooit toegeven. Nooit”, reageerde Nuis even later.

„Er zit altijd goud in. Ik ben absoluut tevreden met de manier waarop ik heb geschaatst met uitzondering van de eerste tweehonderd meter, maar het maakt geen ene fuck uit. Ik was te gebrand op een goede start, trapte daardoor bij de opening alles mis en kon pas na tweehonderd meter gaan schaatsen. Toen voelde ik al dat het niet snel genoeg ging. Als je met een kilometer of anderhalve kilometer per uur minder aan de twee rondjes moet beginnen, weet je: kansloos”, aldus de dertiger van Jumbo-Visma die 1,03 langzamer was dan de Russische komeet (1.06,73). Krol zat tot zijn diskwalificatie eenhonderdste achter Nuis.

„Ik had in het meest gunstige geval 1.06,2 kunnen rijden. Had dus ook geen ruk uitgemaakt, Pavel was een klasse apart. Ik denk dat heel sprintend Nederland zich achter de oren moet krabben, want we worden vierkant voorbijgereden”, waarschuwde hij. „Het ligt aan hoe ze in Rusland trainen, én aan onze manier. Ik ben elke training onder de indruk van hoe Pavel en die kerels door de bochten rossen, hoe hoog de snelheid ligt, eigenlijk van alles.”

Hij zei niet direct een oplossing te zien voor dat probleem. „Ik denk dat Reggeborgh een goede trein heeft staan. Ik doe alles met Krol samen. Wij hebben net die snelheid niet die ze bij Reggeborgh halen. Zij dagen elkaar uit, en wij doen nooit wat samen met onze echte sprinters in de ploeg. Waarom niet? Dat moet je Jac (Orie, red.) vragen.”

„Nu worden we met de neus op de feiten gedrukt”, schakelde Nuis door. „Ik heb vrijdag de 500 meter gekeken en toen stond ik in de tweede bocht en zag ik hoe Murashov langs wapperde: zo mooi strak uit het boekje. Op dat moment zag ik: het is een kunst. Je moet makkelijk die rondjes kunnen rijden, maar wij zitten steeds met de tanden op elkaar, terwijl Pavel gewoon (hij fluit een deuntje en maakt de zin niet af)…, die gast heeft zó veel over. Wij moeten met het mes op de keel openen, en dat zie je bij mij: dat gaat helemaal mis, waardoor je eruit ligt.”

Mis

Nuis herinnerde zijn omstanders aan de 500 meter op de Winterspelen van 2014. „Daar was Nederland 1, 2 en 3. Daarna werd het af en toe goud en nu halen we de top-10 net aan. We worden voorbij gestoomd. Er gaat wat goed mis. Daarom moet er iets in overleg gebeuren, want anders komt het niet meer in orde over twee jaar (Spelen in Peking, red.). Trouwens, dit najaar reizen we opnieuw hier naartoe. Dan wil ik niet weer deze poeptijden schaatsen.”

Lees ook: Schaatser Nuis uit Zoeterwoude herovert wereldtitel op 1500 meter, Krol tweede [video]

Kjeld Nuis won zondag de 1500 meter in een tijd van 1.41,66. Daarmee was de olympisch kampioen 0,07 seconde sneller dan zijn onttroonde ploeggenoot Thomas Krol, die met zilver genoegen moest nemen. De Amerikaan Joey Mantia pakte brons met een tijd van 1.42,16.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.