Premium

De kachel uitpissen in de Morspoortkazerne

Ansichtkaart van de Morspoortkazerne, verstuurd in 1970; de afzender zette een kruisje bij het raam waarachter hij sliep.

Door de legering van de Koksschool in de Morspoortkazerne, is Leiden weer garnizoensstad geworden. Dat meldt het Leidsch Dagblad in september 1950. Daarmee werd de negentiende-eeuwse kazerne bevolkt door vier- tot vijfhonderd dienstplichtige militairen. Bijna dertig jaar lang zou legergroen een vertrouwd gezicht zijn in het Leidse straatbeeld.

Bij de sloop van de kazernegebouwen in januari 1981 waren de laatste militairen alweer twee jaar vertrokken. Op 13 december 1978 werd voor de laatste keer officieel de vlag gestreken. Onder de kop ’Titel Garnizoenstad voor Leiden verloren’ doet het Leidsch Dagblad verslag van de afscheidsceremonie. Door de verhuizing van de militaire koksschool van de landmacht kwamen zowel de Morspoort- als de Doelenkazerne leeg te staan. De militairen zelf waren niet rouwig om het vertrek: ’Ik ben blij dat ik hier eindelijk weg ga’, zei een dienstplichtig militair die vier maanden in de Morspoortkazerne verbleef. ’Ik heb nog nooit zo’n oude troep meegemaakt als hier.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.