Koninklijk lintje voor Leidse filmer Pim Perquin

Burgemeester Lenferink reikt Koninklijke Onderscheiding uit aan Pim Perquin.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Twee verrassingen kwamen voor Leidenaar Pim Perquin (86) maandagavond snel achter elkaar. Hij was op de ledenvergadering in buurthuis Vogelvlucht nog maar net benoemd tot erelid van de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL), of daar kwam burgemeester Henri Lenferink hem een koninklijk lintje opspelden.

Dat Perquin is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, is volgens Lenferink volkomen verdiend. Hij zorgde dat leden van de LSVL in 2002, bij het 60-jarig bestaan, voor driehonderd uur filmbeelden schoten van belangrijke gebeurtenissen in Leiden. Het leverde het stadsarchief Erfgoed Leiden 58 themafilms op.

Als archivaris van de Smalfilm Liga zorgde Perquin dat een enorme hoeveelheid bewegende beelden van de stad werden gedigitaliseerd en gearchiveerd. Met die beelden houdt hij als vrijwilliger nog steeds filmvoorstellingen in onder meer Leidse verzorgingshuizen. Ze zijn voor ouderen een geweldig weerzien met het vroegere Leiden en een dankbaar onderwerp van gesprek. Lenferink prees ook de verdiensten van Perquin voor de Leidse basketbalsport.

Het erelidmaatschap van de LVSL, dat hij een half uurtje voor de koninklijke onderscheiding kreeg, was al net zo verdiend. Niet alleen redde Perquin de Smalfilm Liga van de opheffing, hij zorgde er zelfs voor dat de filmclub sinds 1999 groeide als kool en bijna een ledenstop moest invoeren. Hij is al 26 jaar lid van de club, vervulde tal van bestuursfunctie en zorgde er met professionele cursussen en trainingen voor dat de kwaliteit van het werk van de leden er met sprongen op vooruit ging.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.