Premium

60 seconden: Help! Smombies nemen de wereld over!

60 seconden: Help! Smombies nemen de wereld over!

In een nieuwsbrief van VPRO Tegenlicht kwam ik het woord ’smombie’ tegen. Smombie is een samentrekking van ’smartphone’ en ’zombie’ en de betekenis laat zich raden: een smombie is iemand die voortdurend in de virtuele wereld verkeert en die verloren is voor de directe, echte wereld om zich heen. Ik moet onder een steen hebben geleefd, want toen ik ernaar ging zoeken, bleek het woord al sinds 2016 te bestaan.

Nieuws, leerde mijn oude adjunct-hoofdredacteur Ruud Pauw mij, is ’de afwijking van een veronderstelde normaliteit’. Dat maakt journalisten tot verstokte moralisten, want zij zijn het dus die bepalen wat normaal is en wat niet. Veel leden van mijn beroepsgroep (toegegeven, wel de wat meer schandaal-georiënteerde) zijn aartsconservatieve moraalridders. Toen iedereen echtscheiding en homoseksualiteit allang normaal vond, waren er toch nog concullega’s die per se wilden opschrijven dat een gescheiden of homoseksuele politicus ’chantabel’ was.

Waar ik ook ben, waar ik ga of sta, overal, maar dan ook echt óveral, zie ik mensen op hun smartphones kijken. Op straat, in bus en trein, in café of restaurant, maar ook thuis op de bank, zelfs in de slaapkamer hebben we het ding altijd onder handbereik. Handig, hoor! Als ik vroeger mijn huisgenoten wilde waarschuwen dat het eten klaar is, moest ik heel hard schreeuwen, of twee trappen naar boven rennen. Nu stuur ik een appje en jawel, daar komen ze al aanstommelen.

Toch zijn er nog journalisten die met ’smombie’ de suggestie wekken alsof dat iets geks is, iets dat eigenlijk niet hoort. Help! Smombies nemen de wereld over! Wordt het niet tijd voor een woord voor de laatsten onder ons die géén smartphone hebben, treurige gedepriveerden die alleen in het echte leven bestaan?

8eceeb0c-5244-11ea-bea3-0217670beecd.pdf

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.