Premium

Noordwijk blijft ondanks protesten bij F1-vervoer over strand

Noordwijk blijft ondanks protesten bij F1-vervoer over strand
Noordvoort.
© Foto Jan Dirk Bol
Noordwijk

Hoewel tal van natuurorganisaties en particulieren verbolgen zijn over het vervoer van F1-teams over het strand, is het gemeentebestuur van Noordwijk niet van zins de vergunning te weigeren.

Verschillende fracties hebben voor de raadsvergadering van dinsdagavond moties aangekondigd om het tij te keren, maar het college van burgemeester en wethouders rekent op de steun van de coalitiepartijen. Noordwijk wil de ontheffing op 25 februari publiceren waarna bezwaarmakers zich kunnen melden.

Natuurorganisaties hebben al aangekondigd dat te gaan doen, maar ook veel particulieren snappen niets van de keuze om vervoer over het strand tijdens de Dutch Grand Prix, in het eerste weekeinde van mei, toe te staan. Een petitie om dat tegen te houden was maandagmiddag al van zo’n vijfduizend handtekeningen voorzien.

Tijdens de Grote Prijs verblijven drie F1-teams in Noordwijk, waaronder Red Bull van Max Verstappen. Vanwege de veiligheid van de teams en de grote verkeersdrukte begin mei, kiest Noordwijk voor de kortste route en dat is over het strand. De kans is groot dat het conflict op een rechtszaak uitdraait.

Daarbij zal vooral de vraag centraal staan wat de juridische status van Noordvoort precies is. Noordwijk en Zandvoort willen dat de zone, die precies op de gemeentegrens ligt, een stiltegebied wordt. Natuurorganisaties spreken daarom van een natuurgebied, maar zover wil Noordwijk niet gaan.

Een woordvoerder wijst erop dat tal van organisaties – politie, douane, hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer - met voertuigen over het strand en ook door Noordvoort rijden. Ook tijdens de door Jumbo georganiseerde racedagen op het circuit van Zandvoort werd het vervoer van F1-personeel vanuit Noordwijk over het strand al toegestaan.

Volgens Noordwijk vindt het vervoer onder begeleiding plaats en is van een geregelde pendeldienst absoluut geen sprake. ,,We gaan voor elektrisch vervoer, bij voorkeur bij laag water, en de route die we uitstippelen gaat niet over broedplekken en foerageergebieden van vogels’’, aldus de woordvoerder.

Waar Noordwijk zich de afgelopen dagen moest verantwoorden, houdt de gemeente Zandvoort zich in de discussie stil. Dat terwijl ook die gemeente toestemming moet verlenen voor het vervoer over het strand. Inmiddels hebben ook provinciale partijen in Zuid-Holland zich ook in de discussie gemengd. PvdA en Partij voor de Dieren hebben Gedeputeerde Staten schriftelijk om opheldering gevraagd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.