Wassenaars Hertenhuisje definitief in de verkoop

Het Hertenhuisje op landgoed Backershagen.

Het Hertenhuisje op landgoed Backershagen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Wassenaar

Het Wassenaarse Hertenhuisje gaat definitief in de verkoop, nu een meerderheid van de gemeenteraad akkoord is.

De fracties van DLW (Democratische Liberalen Wassenaar) en HvW (Hart voor Wassenaar) zijn tegen omdat verkoop tegen het bestaande beleid van de gemeente is. Het Hertenhuisje op landgoed Backershagen staat immers op een lijst van ’niet te verkopen panden’. Dit is een lijst met gebouwen die zo waardevol zijn voor de kwaliteit van landgoederen, dat ze in eigendom van de gemeente moeten blijven.

Burgemeester en wethouders vinden een verkoop echter gerechtvaardigd omdat in 2016 ook al het Pottebakkershuisje is verkocht. Ook dat huisje stond op die lijst. Bovendien is de nieuwe eigenaar verplicht het landgoed in stand te houden. Daar komt bij dat het huisje en de grond na dertig jaar in principe weer in eigendom komt van de gemeente, schrijven B en W aan de gemeenteraad.

Het wit bepleisterde huisje stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. De toenmalige eigenaar familie Backer bouwde het huisje voor de opslag van voedsel en materiaal voor de herten die er liepen. Prins Frederik kreeg Backershagen in1846 in het bezit. Het Hertenhuisje verbouwde hij tot speelhuis voor zijn dochter Marie. De gemeente Wassenaar kocht Backershagen in 1955, inclusief het Hertenhuisje dat als woning ging dienen. Sinds de bewoners eind 2018 vertrokken, verblijven er antikrakers.

Het Hertenhuisje wordt verkocht via een openbare inschrijving. Bieden kan vanaf 150.000 euro, maar de gemeenteraad ’gaat voor de hoofdopbrengst’. De nieuwe eigenaar krijgt de onderliggende grond voor dertig jaar in erfpacht.

Lees ook: Wassenaars Hertenhuisje in de verkoop: bieden vanaf 150.000 euro

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.