Premium

Bijzonder wonen: Een vrij uitzicht in Assendelft

Bijzonder wonen: Een vrij uitzicht in Assendelft
Bart Baving in zijn woning met mooi uitzicht.
© Foto Ella Tilgenkamp

Appartement met vrij uitzicht in Assendelft

Bewoner: Bart Baving

Bouwjaar: 2003

Bart en zijn vrouw Sophia woonden 28 jaar met veel plezier in de Zaanse Oost-Dorsch. Hier groeiden ook hun kinderen - ook genaamd Bart en Sophia - op. Maar de buurt veranderde, nieuwe bewoners waren niet zo netjes op het gebouw en de omgeving. De lift was smerig en er werd veel rottigheid uitgehaald. „Het ging er zienderogen achteruit”, aldus Bart, „Ik zei tegen mijn vrouw: nu moeten we weg.”

In de krant zag hij een advertentie van een nieuw te bouwen wijk in Assendelft-Noord. „We reden er naartoe en het leek ons wel wat. Deze flat met vier woninglagen werd gebouwd in de laatste van vier fasen. Het ligt aan de rand van de wijk, waardoor er geen doorgaand verkeer rijdt. En aan de achterkant blijft het vrij, met water, weilanden en in de verte pas de rijdende auto’s.”

Altijd wind

Aanvankelijk kozen ze voor een appartement op drie hoog. Maar de vrouw die een appartement op de vierde had gekozen, trok zich terug. Te weinig voorzieningen in de directe omgeving. „Toen wilden wij ’m wel.”

Bart en Sophia waren heel content met hun nieuwe en ruime appartement. „Wat zo prettig is aan vier hoog, is dat er niemand boven je woont. Op verdiepingen hieronder hoor je van alles, maar ik heb totaal geen last van geluiden van buren.”

Verder een grote woonkamer met open keuken met ramen aan de achterzijde, een nette doucheruimte en twee slaapkamers. En een zonneterras: „Het is op warme dagen goed vertoeven hier, want er staat altijd wind. Parasolletje op, drankje erbij, niets meer aan doen.”

Afscheid

Helaas moest Bart ruim twee jaar geleden afscheid nemen van zijn vrouw, met wie hij maar liefst 58 jaar samen was. Dat valt niet mee, maar hij koestert de ontelbare herinneringen aan de vele mooie reizen die ze maakten, draait ’haar’ muziek en kijkt graag naar de mooie foto’s die in de hele woning hangen.

Bijzonder wonen: Een vrij uitzicht in Assendelft
© Foto Ella Tilgenkamp

In de flat zijn in totaal zestien woningen, met de bewoners op de vierde verdieping heeft hij regelmatig contact. „En ik ga af en toe op de visite bij de buurman op één hoog. Verder zijn er nu veel doorstromers. Aanvankelijk was het bedoeld als 50+-flat, maar nu komen er veel jonge mensen die het als startwoning huren. Ze werken hard en kopen daarna een eigen huis elders. Er zijn veel verhuizingen.”

Levend schilderij

Maar Bart blijft graag waar hij is. Hij heeft zijn vaste stek op de bank, maar kijkt ook graag naar buiten. „Er lopen paarden van twee maneges, er grazen schapen en koeien. In de zomer varen er bootjes langs. Ik gooi ook regelmatig stukjes brood uit het raam. De meeuwen scheren langs de ramen en pikken de stukjes al vliegend uit de lucht of de meerkoeten en de eenden genieten er beneden van. Echt een levend schilderij.”

Woon jij ook bijzonder? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.