Zwembad De Hazelaar werkt aan nieuwbouw

Zwembad De Hazelaar.

Zwembad De Hazelaar.© Foto Hielco Kuipers

Erna Straatsma
Hazerswoude-Dorp

Het bestuur van zwembad De Hazelaar in Hazerswoude-Dorp werkt aan nieuwbouw. Vervanging van de bestaande gebouwen is goed te combineren met een verduurzamingsopgave.

In dorpshuis De Juffrouw presenteerde het zwembadbestuur maandagavond de eerste, nog voorlopige ideeën voor nieuwbouw. De vrijwilligers zijn hierover in gesprek met de gemeente Alphen aan den Rijn.

Het zwembadbestuur heeft een groter gebouw in gedachte, dat eventueel ook te verhuren is aan anderen. ,,Met een grote ruimte voor het geven van bijvoorbeeld EHBO-cursussen’’, zei zwembadvrijwilliger John van Zwieten, die de afgelopen maanden aan het nieuwbouwplan heeft gewerkt. ,,Of voor medegebruik, bijvoorbeeld in de wintermaanden als het zwembad dicht is.’’

Nieuwbouw biedt onder meer de beste mogelijkheid om alle verduurzamingswensen optimaal uit te voeren. ,,We hebben ruimte nodig voor alle energiebesparende apparaten’’, aldus van Zwieten, die denkt aan zo’n 140 zonnepanelen op het dak van de nieuwbouw en ruimte voor zo’n zestig sundiscs. Dat zijn metalen spiralen, per stuk 1.80 meter lang, waardoor zwembadwater loopt. De zon verwarmt de spiralen en zo ook het water. Om afkoeling van het zwemwater te voorkomen wil De Hazelaar een zwembadafdekking aanschaffen.

Verder biedt nieuwbouw de kans om de kassa en het snoepwinkeltje bij elkaar te brengen, wat minder inzet van vrijwilligers vraagt.

Een nieuw transportverbod voor chloor maakt het daarnaast noodzakelijk om een nieuw chemicaliëndepot te bouwen. Zwembadvoorzitter Pedro Overmeer: ,,We mogen niet meer over de weg, we moeten het in het zwembad zelf afwikkelen.’’

Het zwembad verbruikt jaarlijks circa 7.000 liter chloor.

Van Zwieten toonde maandagavond in De Juffrouw een impressie van de nieuwbouw, die in goede aarde viel. Het aanwezige publiek reageerde enthousiast op de tekeningen van nieuwbouw met een entree aan de zuidzijde. ,,Het is nog maar een praatprent’’, zei Van Zwieten. ,,We hebben het nog niet besproken met de gemeente. En er zijn natuurlijk nogal wat kosten aan verbonden.’’

Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn kondigden in december aan dat ze bereid zijn te investeren in verduurzaming van de Hazelaar en het Prins Willem-Alexanderbad in Koudekerk aan den Rijn. ,,Wij snappen dat investeringen voor verduurzaming niet uit de exploitatie kunnen komen en dat wij daar een rol in moeten spelen’’, aldus gemeente-ambtenaar Stefan Alberts in De Juffrouw.

Meer regelgeving en hogere bezoekersaantallen maken het de laatste jaren steeds ingewikkelder om alles goed te laten draaien. Overmeer hoopt daarom dat de gemeente een vaste beheerder regelt. ,,Dat zou een hoop stress weghalen.’’

De Hazelaar draait bijna 28 jaar volledig op vrijwilligers. In 1993 wilde de gemeente het zwembad sluiten en namen zij het over.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.