Premium

Verzameling Van De Velden: Ajax is gewaarschuwd, Getafe won in historisch treffen al eens van een Nederlandse ploeg

Verzameling Van De Velden: Ajax is gewaarschuwd, Getafe won in historisch treffen al eens van een Nederlandse ploeg

Op deze plek toont onze conservator elke week een object uit de Verzameling Van De Velden: een collectie vol aparte voorwerpen uit de sporthistorie. Deze week het programmaboekje van Getafe - FC Twente uit 2007.

Het programmaboekje heet El Partido, waar staat dat voor?

De naam van het programmaboekje van Getafe is Spaans voor ’de wedstrijd’. Dit is de editie van 20 september 2007. Een historische datum voor de club uit Madrid. De wedstrijd tegen FC Twente in het Coliseum Alfonso Pérez in de eerste ronde van de UEFA Cup was de eerste Europese wedstrijd van de club. Dat hadden ze te danken aan een finaleplaats in de Spaanse beker (1-0 verlies van Sevilla) een seizoen eerder. Een knappe prestatie voor een ploeg die destijds pas drie jaar op het hoogste niveau van Spanje actief was.

Wat is er in het programmaboekje te lezen?

In het programmaboekje wordt tegenstander FC Twente uitgelicht. De verdiensten van Fred Rutten worden uitgebreid besproken, hij was destijds de trainer. Grote man bij de Tukkers is volgens de redacteur Blaise Nkufo. Trainer van Getafe was destijds Michael Laudrup, oud-speler van onder meer FC Barcelona en Ajax.

Komt Ajax bij Getafe nog mensen tegen die er dertien jaar geleden ook bij waren?

Nee, Getafe ziet er tegenwoordig heel anders uit. De spelers die destijds voor de club uit Madrid speelden, zijn vrijwel allemaal al gestopt. Esteban Granero is wel nog actief bij Espanyol, Braulio Nóbrega speelt bij Alcoyano op het vierde niveau. Ruben de la Red is waarschijnlijk de bekendste naam van het elftal van weleer. Hij werd destijds gehuurd door Real Madrid. Hij schopte het bij Real later tot Spaans international. Ook in de huidige technische staf van het Spaanse team zijn geen oud-spelers te vinden.

Hoe verliep de wedstrijd?

Getafe won de heenwedstrijd met 1-0 dankzij een goal in de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd. Ikechukwu Uche maakte de treffer.

Kon FC Twente dat thuis nog goedmaken?

Nee, maar het was dichtbij. Rob Wielaert scoorde de 1-0. Dat bleef tot de negentigste minuut zo, waarna er moest worden verlengd. In de verlenging werd liefst vier keer gescoord. David Belenguer en Esteban Granero brachten Getafe op voorsprong, waarna Orlando Engelaar en Ramon Zomer in de laatste drie minuten FC Twente nog tot 3-2 brachten. Het was niet genoeg om door te gaan. Ajax is dus gewaarschuwd.

Zelf een item aandragen voor deze rubriek? Mail sportredactie@mediahuis.nl.

vvdv_getafe.pdf

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.