Premium

Leidse politiechef Arthur van Baaren wordt directeur Rijksrecherche

Leidse politiechef Arthur van Baaren wordt directeur Rijksrecherche
Arthur van Baaren heeft zin in zijn nieuwe baan.
© Foto OM
Leiden

Arthur van Baaren (60), districtschef van de politie in Leiden, wordt op 15 mei de nieuwe algemeen directeur van de Rijksrecherche. Van Baaren volgt directeur Harm Trip op die in december vorig jaar vertrok.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) op zijn website bekendgemaakt. Van Baaren begon zijn loopbaan in 1980 bij de politie Amsterdam-Amstelland. Na verschillende leidinggevende functies stapte hij in 2006 over naar de regiopolitie Hollands Midden, die in 2013 de Nationale Politie werd.

Van Baaren ’voelt zich bevoorrecht en gaat deze uitdaging graag aan’, zo heeft hij laten weten.

Corruptie

De Rijksrecherche houdt zich voornamelijk bezig met opsporingsonderzoeken tegen ambtenaren. De Rijksrecherche valt als enige onderdeel van het Openbaar Ministerie direct onder de verantwoordelijkheid van het College van procureurs-generaal van het OM. Het is een onpartijdige instantie die vermeend strafbaar gedrag binnen de overheid onderzoekt. Er werken ervaren rechercheurs die worden ondersteund door de stafafdeling en Bedrijfsvoering. Zij werken vanuit vier locaties in Nederland: Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Den Bosch.

Onderzoek

Is er sprake van vermeend strafbaar gedrag dan kan er een onderzoek worden ingesteld. Dat gebeurt alleen in opdracht van de Coördinatie Commissie Rijksrecherche (CCR) op verzoek van de hoofdofficier van justitie. Ook worden schietincidenten onderzocht waarbij een politiefunctionaris een burger ernstig of dodelijk verwonden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.