Premium

Nog geen trouwzaaltje vol parkeerklachten vanwege nieuwe regels in Leiden

Nog geen trouwzaaltje vol parkeerklachten vanwege nieuwe regels in Leiden
Het aparte Waardeiland.
© archieffoto hielco kUIPERS
Leiden

De weerstand tegen de nieuwe Leidse parkeerregels leek groot. Toch raakte maandagavond het multifunctionele trouwzaaltje in het nieuwe stadskantoor bij lange na niet vol, tijdens een speciale parkeerbijeenkomst.

,,Terwijl er toch een hoop uit te leggen valt’’, vond een vertegenwoordigster van wijkvereniging Transvaal. Eind januari maakte verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) bekend dat het Leidse vergunningen-gebied flink werd vergroot. Alleen ’uithoeken’ als Stevenshof, Merenwijk en Roomburg blijven nog buiten schot.

Dat is de meest ingrijpende wijziging van het nieuwe gemeentelijke parkeerregime. Gisteravond stond een brigade aan gemeentemedewerkers klaar met plattegronden om ook de details van het nieuwe beleid aan stadgenoten uit te leggen. Dat in veel wijken ook op zaterdag betaald moet worden bijvoorbeeld. En dat de tweede parkeervergunning per huishouden duurder wordt en op termijn verdwijnt, en dat iedereen mét vergunning geacht wordt in zijn eigen buurt te parkeren en niet meer in een veel grotere stadszone terechtkan.

Maar veel uitleg was niet nodig; de opkomst bleef beperkt tot een handjevol Leidenaars. ,,Ik heb ook gemerkt dat, als je mensen vertelt dat een vergunning maar vijftig euro per jaar kost en de kans op een parkeerplaats in de buurt van hun huis groeit, dan veel weerstand wegebt’’, aldus North.

Dat is niet het geval op het Waardeiland waar autobezitters voortaan ook een vergunning moeten hebben en bezoekers parkeergeld moeten betalen. Bij twee vertegenwoordigers van de buurtvereniging die gisteravond wel kwamen opdagen, zit dat hoog. ,,We hebben weinig openbare parkeerplaatsen op het eiland en al helemaal geen parkeerprobleem. Wie wil nou zijn auto bij ons in de wijk neerzetten?’’, vroeg een van hen hardop.

North is zich bewust van de status aparte van het eiland, maar wil die toch niet officieel toekennen. ,,Want als het in de naastliggende wijken wel betaald parkeren wordt en op het Waardeiland niet, dan gaan daar toch mensen met hun auto naar toe’’, verwacht hij.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.