Zeven aanhoudingen na invallen in Alphen aan den Rijn; onderzoek naar drugshandel en witwassen

1/5
ALPHEN AAN DEN RIJN

De politie heeft maandag en dinsdag zeven verdachten uit Alphen aan den Rijn opgepakt voor witwassen, drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Loungecafé Meet en Greet in de Van Nesstraat, dat zou zijn gebruikt voor het witwassen van illegaal verdiend geld, is door de politie onderzocht.

Het café is voor onbepaalde tijd gesloten. Een verdachte werd maandag op de A16 bij de grens met België aangehouden. De rest komt uit Alphen aan den Rijn. De verdachten zijn tussen 26 en 39 jaar oud. Ze worden deze week voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De politie heeft dinsdagmorgen de woningen en een garagebox van de verdachten doorzocht. In de garagebox werden goederen die verband houden met de drugshandel aangetroffen en in beslag genomen. Er werd ook een hoeveelheid softdrugs aangetroffen.

Softdrugs

De politie startte in november vorig jaar een onderzoek toen zij informatie kreeg over vermoedelijke drugshandel. Uit het onderzoek kwamen vier hoofdverdachten uit één familie naar voren. De drugs werden in een garagebox opgeslagen en van daaruit verdeeld en verhandeld. De recherche vermoedt dat de verdovende middelen ook naar het buitenland werden getransporteerd. Naast doorzoekingen in de woningen van de verdachten werd ook de garagebox doorzocht. Daar werden goederen die verband houden met de drugshandel aangetroffen en in beslag genomen. Bij de aanhoudingen werd een hoeveelheid softdrugs aangetroffen.

Een loungecafé aan de Van Nesstraat waar de verdachten bijeen kwamen, is eveneens doorzocht. Dit café, eigendom van een van de verdachten was eerder al tijdelijk gesloten door de gemeente. Politiechef John Nieumeijer: ,,Wij denken dat het geld dat met de drugshandel werd verdiend, via dit loungecafé werd witgewassen. Zo probeerden de verdachten kennelijk hun inkomsten te verklaren. Daarnaast maakten ze ook misbruik van uitkeringen, huursubsidies en toeslagen.’’ Het onderzoeksteam geeft zijn bevindingen aan de gemeente door. ,,Die zal de nodige bestuurlijke maatregelen nemen.”

Ondermijning

Uit het onderzoek blijkt dat de hoofdverdachten in contact staan met jongeren in Alphen die zich regelmatig schuldig maken aan zaken als diefstal en drugshandel. Nieumeijer: ,,We doen ook financieel onderzoek in deze zaak en hebben vandaag meerdere voertuigen afgepakt van de verdachten. Uiteraard zetten we het strafrechtelijk onderzoek voort en moeten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden. We sluiten meer aanhoudingen niet uit.’’

Samenwerking partners

Criminelen die rijk worden door drugshandel, voelen zich vaak onaantastbaar, maar dat zijn ze niet, zegt de politie. ,,Met deze acties pakken Openbaar Ministerie, politie, gemeente en diverse partners gezamenlijk ondermijning aan, trekken we criminele netwerken uit elkaar en dringen we de productie van hennep en drugs terug.”

Aanpak drugsdealers

Nieumeijer waarschuwt jongeren die zich bezighouden met criminele activiteiten zoals drugsdealen: ,,Veel jongeren denken snel rijk te worden met deze handel, maar realiseren zich niet dat op dealen een forse straf staat. Veroordeelt de rechter ze, dan hebben ze een strafblad dat ze jarenlang achtervolgt. Daardoor kunnen ze dan bijvoorbeeld geen baan of stageplek krijgen. Bovendien schuwen drugscriminelen geweld niet waardoor het een gevaarlijk milieu is, zeker voor jongeren.’’

De politie doet ook onderzoek naar geld dat met de criminele activiteiten is verdiend en pakt dat af. Misdaad loont dus niet, waarschuwt Nieumeijer. Het onderzoek is nog in volle gang, meer aanhoudingen sluit de politie dan ook niet uit.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.