Man uit Noordwijk aangehouden voor witwassen van 2 miljoen met bitcoins: kilo’s goud, auto en sieraden in beslag genomen

Man uit Noordwijk aangehouden voor witwassen van 2 miljoen met bitcoins: kilo’s goud, auto en sieraden in beslag genomen
NOORDWIJK

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag een man uit Noordwijk aangehouden op verdenking van het witwassen van geld met cryptovaluta. Het ging vooral om bitcoins, maar ook om andere digitale munteenheden.

De 45-jarige man wordt verdacht ruim 2 miljoen euro te hebben witgewassen. Met een cryptocreditcard deed hij grote aankopen die niet bij zijn inkomen en vermogen pasten.

Ook nam hij met deze kaart grote contante bedragen op.

De FIOD heeft 3 kilo goud in beslag genomen, evenals ongeveer 10.000 euro contant geld, tientallen zogeheten wallets met ongeveer 260.000 euro aan cryptovaluta, creditcards, een auto, horloges en sieraden. Onderzocht wordt waar het geld vandaan kwam.

In de zaak zijn meerdere personen aangehouden, ook een 31-jarige man uit Groningen. Twee andere verdachten worden verhoord. Het onderzoek is voortgekomen uit een samenwerking van fiscale opsporingsdiensten in Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland. Doel is om het voortouw te nemen in de bestrijding van internationale fiscale criminaliteit en witwassen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.