Premium

Plastic resten van de plastic inzameling inzamelen in Roelofarendsveen

Plastic resten van de plastic inzameling inzamelen in Roelofarendsveen
Veronique Ruijgrok en Fred van den Haak: „Zakken scheuren open of waaien in zijn geheel weg.’’
© Foto Hielco Kuipers
Roelofarendsveen

Het lijkt een bizar fenomeen: plastic inzamelen dat ’overblijft’ bij de inzameling van plastic. Deze vrijdag maakt het toch echt een belangrijk deel uit van de zoektocht naar zwerfvuil aan Noordeinde, Noord- en Zuidplein in Roelofarendsveen.

Lang niet al het plastic dat aan de daarvoor bestemde palen wordt opgehangen, haalt de ophaalwagen. Zo weten Veronique Ruijgrok (zwerfvuilcoördinator van de stichting Groen Licht) en Fred van den Haak van de Plus aan het Noordplein. Ruijgrok: „Zakken scheuren open of waaien in zijn geheel weg. Maar ook wanneer vuilophalers ze van de haak scheuren, blijft het oranje plastic koord van inzamelzak achter op komt op de grond terecht.”

En dat is ook bedrijfsleider Van den Haak een doorn in het oog: „Wij vinden het belangrijk dat het hier schoon en netjes is. We hebben dan ook iemand in dienst die zorgt dat het binnen allemaal netjes is, maar ook bij de laad en losplaats en rond de winkel.”

Hij was dan ook direct enthousiast toen Ruijgrok liet weten dat ze met enkele mede-Straatjutters ook een wat ruimere cirkel rond zijn winkel onder handen te willen nemen, waaronder de inzamelplekken bij de flats boven en achter zijn zaak. Van den Haak: „Want als er nergens rommel ligt, laat je ook niet zo snel iets vallen.”

Koffie

En dus bood hij aan dat wanneer de jutters vrijdagochtend vanaf kwart over tien een bakje komen doen bij de koffie-automaat in de zaak, hij voor een traktatie daarbij zorgt: „En als daar een heel groepje staat, willen de andere klanten altijd graag weten wat er aan de hand is.”

„Of wij vertellen het ze”, meldt Ruijgrok. „Willen mensen aanhaken, dan kan dat altijd.” Hoeveel deelnemers er precies komen, weet ze niet. „Het schommelt meestal rond de tien. Maar niet iedereen geeft zich op voor onze tweewekelijkse acties. Wel neem ik voor de zekerheid zo’n twintig grijpers mee, tien ringen waarin je je vuilniszak kunt hangen en flink wat handschoenen.”

Dat er rond de Plus nogal wat plastic ligt, zou niet alleen met de opvangplekken te maken hebben, maar ook met de manier waarop inwoners daarmee omgaan. Ruijgrok: „Je ziet ook hier dat mensen hun plastic vaak te vroeg ophangen. Als het dinsdag is opgehaald, hangen woensdag de eerste zakken er al.”

Volle prullenbakken

Een verklaring daarvoor kan volgens haar zijn dat dat aanvankelijk de ophaaldag was. Tegelijk ziet Van den Haak, met Ruijgrok, nog een tweede verklaring: ,,Inwoners willen zo snel mogelijk van hun plastic af, ook vanwege de hygiëne. Vlees- en sapverpakkingen kunnen gaan stinken en lekken. En wat die nieuwe ophaaldag betreft: die is overal bekend gemaakt.”

Hoewel het plastic zorg nummer een is van de jutters, omdat het niet of nauwelijks afbreekt, ontfermen zich ze ook ander zwerfvuil. „Ook blikjes worden veel weggegooid in het centrum. Net als karton”, weet Van den Haak. „En wanneer prullenbakken niet op tijd worden geleegd, zie je de dingen eruit steken of zetten mensen het ernaast.”

„Wat wind erbij en het vuil gaat zwerven”, meldt Ruijgrok.

Het kan volgens de twee veel uitmaken wanneer er, net als in gemeenten als Alphen aan den Rijn, inzamelbakken voor plastic naast de glasbakken komen te staan. „Nu liggen er in bijna alle sloten zo nu en dan weer inzamelzakken”, weet Ruijgrok. „Ik heb er al vele gefrustreerd uit gevist.”

De gemeente ’herkent het beeld’ en laat weten ’evenmin blij te zijn met het zwerfafval vanuit de zakken’: ,,We bespreken regelmatig de wijze van afvalinzameling. Één van de onderwerpen daarbij is het zoeken naar een structurele oplossing voor PMD - plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken. Ook wij willen een schoon Kaag en Braassem!’’

Meer info op Facebookpagina Stichting Groen Licht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.