Armoedebestrijding in de negentiende eeuw

Armoedebestrijding in de negentiende eeuw
Cor Smit.
© Foto Leidsch Dagblad
Leiden

’Nijvere minvermogenden’ konden in Leiden vanaf 1862 een beroep doen op de ’Hulpbank’ van de ’Leidsche Maatschappij van Weldadigheid ter Voorkoming van Verval tot Armoede’. De Leidse stadshistoricus Cor Smit geeft op woensdagavond 26 februari in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1, een lezing over de Maatschappij, die nog altijd bestaat.

De Maatschappij, die in 1817 werd opgericht om armoede in Leiden te bestrijden, begon in 1862 met het verstrekken van microkredieten. Daarmee wilden de meer bemiddelde Leidenaars hun arme stadsgenoten een zetje in de rug bieden, zodat ze financieel weer op eigen benen konden staan. Vooral in de 19de eeuw was ze erg actief. Ze bouwde onder meer sociale woningen, zorgde voor medische hulp en onderwijs, exploiteerde een bank en creëerde werkgelegenheid.

Na de Tweede Wereldoorlog leek haar rol uitgespeeld. Toch, zegt Smit, vallen nog steeds veel mensen tussen wal en schip. Haar opdracht is ’van betekenis voor de vele minder draagkrachtigen die de welvarende stad nog telt.’’ Aanvang 20.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.