Premium

Rubriek ’Loeren bij de boeren’: Drainage aanleggen voor extra oogst

Rubriek ’Loeren bij de boeren’: Drainage aanleggen voor extra oogst
Jeroen Jouvenaar bezig met de oogst van snijbieten.
© Foto Hielco Kuipers

Het Leidsch Dagblad volgt een jaar lang vijf boeren uit de regio. De agrariërs vertellen over hun werk, hun passie, hun problemen en hun oplossingen. Elke week is er een verslag vanaf één van de agrarische terreinen. Vandaag voor de vijfde keer op bezoek bij biologisch- dynamische groenteteler David Luijendijk van kwekerij EKO Logisch die zich klaar maakt voor het voorjaar.

Het is nog fris in de kas aan de Floraweg. Het zonnetje schijnt door het glas en is druk bezig om de temperatuur op te jagen. Jeroen Jouvenaar (21) heeft geen last van de kou. Met een paar kniestukken aan is hij bezig met de hand snijbiet te oogsten. Het groene blad wordt voorzichtig in een bak neergelegd na een controle op bruine plekjes. „Dat is smet en dat wil je niet tussen de oogst hebben. Dat gooien we gewoon op de grond”, legt hij uit terwijl zijn handen doorgaan met het snijden van de groene, rode en gele steeltjes van de snijbiet.

Het ziet er soepel uit maar het gaat ook weleens mis, gezien de blauwe pleister die hij om een vinger heeft gedraaid. „Jeroen wil soms te snel”, licht David Luijendijk toe. „En dan gaat het weleens mis. Maar ik snij mijzelf ook nog weleens hoor. Meestal goed en dan plakt er geen pleister. Dan kun je beter ducttape gebruiken”, zegt hij lachend.

Vandaag is Luijendijk bezig om de drainage in de kas aan te passen. Acht jaar geleden is er drainage ingelegd maar omdat er een waterleiding dwars door de kas loopt, is het achterste deel van de kas overgeslagen. Nu is hij met de hand bezig om zestig centimeter diepe geulen te graven om de laatste negen meter van de kas te voorzien van een drainagebuizen. „Zeker met een droge zomer en nat najaar scheelt dat tien procent aan oogst. Voor de zomer laat ik de drainagepijpen vollopen waardoor de planten minder uitdrogen. In het najaar is het precies andersom.”

Ook wordt de grond opgehoogd, een klus die elke vijf tot acht jaar terugkomt want de grond in Roelofarendsveen klinkt elk jaar een beetje in. „In de kas moeten we nog duizend vierkante meter doen maar buiten zijn we al klaar. Daar was de grond 5 jaar geleden een badkuip toen na heftige regen het vanuit de sloot vol stroomde met water. Nu hebben we de grond iets bol gemaakt zodat het water via de natuurlijke weg in de sloot terechtkomt.”

Jeroen is ondertussen klaar met de snijbiet die hij gaat prepareren voor de verkoop. Daarna wachten de volgende klussen. De net opgekomen spinazie moet worden geschoffeld en er staan grote gele bakken met jonge paksoiplanten klaar om in de grond te worden gezet. En nog even en de eerste raapsteeltjes worden gezaaid, elke week een nieuw vak.

„Als we over een paar weken raapsteeltjes, de eerste verse bladgroente uit Nederland, kunnen oogsten, is het voorjaar echt begonnen. Nu zijn we bezig met de voorbereidingen.” En wat als het eind februari nog heel hard gaat vriezen? „Dat is pech want dan komt alles later. Maar dat is nu eenmaal het risico van de ondernemer.”

Roza van der Veer

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.