Premium

Aantal geboorten in Leiden vorig jaar licht gegroeid

Aantal geboorten in Leiden vorig jaar licht gegroeid
Het aantal baby’s nam in Leiden vorig jaar weer toe, tot 1104.
© Publiciteitsfoto
Leiden

Het aantal geboorten in Leiden is in 2019 tegen de trend in gegroeid. De Leidenaars deden 1104 keer aangifte bij de burgerlijke stand van een ’levend geboren kind’, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat omschrijft. Dat waren er een jaar eerder 1061. Toch is de langjarige dalende trend, die nu al zeker twintig jaar aanhoudt, vooralsnog niet doorbroken. Leiden groeit alleen door de komst van nieuwe inwoners van elders, vooral uit het buitenland. Zo bleek twee weken geleden al dat de grootste buitenlandse bevolkinggroep in Leiden uit Italianen bestaat.

Leiden was geen uitzondering. In vrijwel alle gemeenten in de Leidse regio registreerde het CBS meer baby’s. Alleen in Hillegom (217 baby’s in 2019 tegen 225 een jaar eerder) en Katwijk (721 tegen 820) nam het aantal nieuwe borelingen af. Nieuwkoop is een twijfelgeval met met 287 geboorten in 2019 tegen 285 in 2018.

Alle andere gemeenten in de regio, van Alphen aan den Rijn tot Zoeterwoude, mochten plusjes noteren. Vooral in Kaag en Braassem is het effect van de nieuwbouwbuurt Braassemerland in Roelofarendsveen goed in de geboortestatistieken te zien. Gaven jonge ouders daar in 2015 nog 205 baby’s aan, vorig jaar waren dat er 284.

Stellen die nadenken over gezinsvorming, gaan doorgaans eerst op zoek naar een huis met een tuin. Dat vinden zij vaker in de regiogemeenten dan in Leiden zelf. Enig inzicht hierin geeft het ’Dashboard verhuisbewegingen 2017’, dat de gemeente Leiden vorig jaar mei uitgaf samen met het CBS. In dat jaar vertrokken 595 jonge gezinnen uit Leiden. bijnade helft blijft in de buurt. Leiderdorp, Oegstgeest en Katwijk zijn de populairste gemeenten, gevolgd door Alphen aan den Rijn, Teylingen en Kaag en Braassem. Zes procent vertrekt naar de vier grote steden en naar de gemeente Haarlemmermeer. Den Haag en Rotterdam, waar de huizen huizen de afgelopen jaren nog enigszins betaalbaar waren, trokken meer Leidenaars dan Amsterdam en Utrecht. Bijna twintig procent van de vertrekkers gaat naar het buitenland.

Het aantal jongeren onder de 18 jaar is in Leiden ’ondervertegenwoordigd’, schrijft de gemeentelijke afdeling Beleidsonderzoek in een recente uitgave van ’Leiden in Cijfers’. Het CBS gaat ervan uit dat het aantal geboorten tussen 2025 en 2040 weer wat gaat groeien. De Leidse onderzoekers geloven dat Leiden in de pas loopt met de nationale trend en dat ook hier het ’aantal kinderen onder de 18 jaar zal stijgen’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.