Premium

Schatten van de Garenmarkt te zien in nieuwe garage

Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh kon maar moeilijk kiezen welk moois er woensdagavond allemaal in de vitrines moet liggen tijdens het open huis in de nieuwe parkeergarage Garenmarkt.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Stadsarcheoloog Chrystel Brandenburgh had het gevoel alsof het pakjesavond was, toen op 7 januari de kratten met vondsten van het bouwterrein aan de Garenmarkt bij Erfgoed Leiden werden binnengebracht. De oogst van zes weken graven in het Leidse verleden is ook indrukwekkend. Zo kwamen een bijna achthonderd jaar oude zilveren penning, middeleeuwse heiligenbeeldjes, olielampjes en broches met erotische afbeeldingen naar boven.

Een deel van de archeologische vondsten wordt woensdagavond tentoongesteld in de nieuwe parkeergarage Garenmarkt, in vier vitrines, als daar aan de vooravond van de ingebruikname open huis wordt gehouden. Brandenburgh en anderen van Erfgoed Leiden zijn er om het verhaal te vertellen van dat hoekje van Leiden, dat in 1386 binnen de stadsmuren kwam en waar in de vijftiende en zestiende eeuw 27 huizen werden gebouwd. De ’schatten’ die er werden opgegraven, komen vooral uit de beerputten van die huizen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.