Premium

VVD wil parkeerplaatsen weg op kerkplein Sassenheim

VVD wil parkeerplaatsen weg op kerkplein Sassenheim
Het Sassenheimse kerkplein in de visie van bureau Morgen, met nog wat parkeerplaatsen ter hoogte van de Hema.
© tekening bureau morgen
Teylingen

Autopartij of niet, de VVD wil alle 55 parkeerplaatsen op het kerkplein in Sassenheim schrappen om er een echt ’verblijfsplein’ van te maken. GroenLinks en het CDA voelen daar ook veel voor, zo bleek maandag bij de eerste bespreking van de centrumvisies voor de drie kernen.

In Sassenheim gaat van de drie dorpen de komende jaren het meeste veranderen, door de terugkeer van de supermarkten Hoogvliet en de Dirk. De metamorfose van het Hortusplein biedt daarbij een ’enorme kans’ volgens Frank Maas van bureau Morgen, dat voor de gemeente schetsen heeft gemaakt voor de toekomst van de centra van de drie dorpen. Maar er moeten wel keuzes worden gemaakt. Een van de belangrijkste: wel of geen parkeergarage onder de nieuwe Hoogvliet. De supermarkt zelf voelt er niets voor. Die wil de parkeerplaatsen op maaiveldniveau: het goedkoopst en het makkelijkst voor de klanten.

De vraag is dan waar je met de parkeerplaatsen op het kerkplein naartoe moet, want het aantal parkeerplaatsen verminderen is voor de winkeliers onbespreekbaar. Wil je als gemeente die plekken verplaatsen naar een parkeergarage, dan kost dat miljoenen. Maas en zijn collega Jaap Kaal zien overigens ook niet zo’n probleem in parkeren op het kerkplein: in hun schets blijven er 22 plekken over, tegenover de Hema. De rest kan dan worden ingericht als verblijfsgebied. ,,Mensen willen elkaar ergens kunnen ontmoeten, en daar rustig gaan zitten. Dat moet je mogelijk maken. Het kerkplein moet dé plek worden om te verblijven’’, aldus Maas.

Voor de VVD betekent dat volgens Frank Beijk dat het héle plein autovrij moet worden. Dat heeft als tweede voordeel dat je hier minder autoverkeer krijgt, nog zo’n pijnpuntje in de huidige situatie. GroenLinks en CDA voelen daar ook veel voor. GroenLinkser Don Verhoeff ziet wel een alternatief voor de verdwijnende parkeerplaatsen: het parkeerterrein bij uitvaartcentrum Vliem. Met Vliem heeft het bureau daarover nog niet gepraat. Gaan we doen, zegde Maas toe.

VVD wil parkeerplaatsen weg op kerkplein Sassenheim
Met fietsstroken kan de Herenstraat mooier en veiliger worden. Op de achtergrond het over de Herenstraat doorgetrokken kerkplein.
© tekening bureau morgen

Waar Sassenheim het winkeldorp van Teylingen is, heeft Voorhout die naam niet. Ook hier kan wel het nodige gebeuren, denkt bureau Morgen. Het winkelgebied moet compacter worden en ook hier kan het kerkplein aan de Herenstraat een veel prominentere ontmoetingsplek worden. Verder hakt de spoorlijn het centrumgebied in twee delen. Maas en Kaal zien hier wel mogelijkheden: de Albert Heijn wil namelijk uitbreiden. Als je kapper Romijn, bakker Tijsterman, slijterij Drinxx en de Primera naar de Herenstraat verplaatst en de ingang van de supermarkt naar de Jacoba van Beierenweg, sla je volgens hen een paar vliegen in één klap. De AH wordt dan bij het Voorhoutse centrum betrokken. Voor de spoorovergang presenteert ProRail op 2 maart een plan hoe het daar veiliger kan worden. Fietsstroken en mooiere trottoirs kunnen de Herenstraat verder fraaier en veiliger maken, is de achterliggende gedachte.

In Warmond ziet het bureau weinig veranderen. De gemeentehaven kan meer een entree naar het dorp worden, stelt Morgen, en daar is misschien ook ruimte voor kleinschalige horeca.

De inwoners zelf krijgen ook nog de gelegenheid om wat over de voorstellen te zeggen: in april worden daar in alle drie de dorpen bijeenkomsten voor gehouden. Het college maakt dan een definitief voorstel, dat de gemeenteraad nog voor de zomer moet vaststellen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.