Boeren via Leidse regio op weg naar Den Haag [video]

Boeren op de Katwijkseweg tussen Katwijk en Wassenaar, op weg naar Den Haag.© Taco van der Eb

1 / 2
Van onze verslaggevers
Leiden

De eerste circa honderd tractoren zijn woensdagochtend aangekomen in Den Haag, waar boeren opnieuw protesteren tegen het stikstofbeleid. De betogers parkeren hun voertuigen in de omgeving van de Koekamp en het Malieveld. Dat leidt tot enige lokale verkeersoverlast, maar grote problemen deden zich tijdens de ochtendspits niet voor.

In de Leidse regio zijn woensdagochtend colonnes tractoren te zien. Meldingen komen vanuit Woubrugge, de binnenstad van Leiden en vanaf het strand bij Katwijk.

Boeren die woensdagochtend toch met tractoren over de snelweg naar Den Haag zijn gereden, hebben van de politie een bekeuring gekregen. Zij volgden aanwijzingen niet op, twittert de politie.

Ondanks een oproep om niet met trekkers over de snelwegen te rijden, deed in ieder geval een groep van circa vijftien boeren dat wel op de A12 bij Den Haag . Bij Den Haag reden tractoren op het laatste stukje van de snelweg naar de stad. Op een van de tractoren hing een groot bord met de tekst: „Het is oorlog” en daar onder was de tekst „never give up” te lezen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De politie meldt in goed contact te staan met de demonstranten. De boeren moeten volgens de politie over B-wegen naar Den Haag, waar woensdag een grote actie is tegen het stikstofbeleid van de overheid. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft de boeren opgeroepen zich hier aan te houden.

Andere boeren gaan met de trein, zoals een groepje uit Groningen. „Een stuk makkelijker dan met de trekker naar Den Haag komen”, zeggen ze.

Een groepje boeren uit Drenthe is net zoals bij de vorige demonstraties wel met de tractor naar Den Haag gereden. „We hebben er zo’n vier uur over gedaan”, vertelt een van hen. De agrariërs voelen zich niet gewaardeerd. Ook vinden ze dat het kabinet te weinig geld uittrekt om de boeren te compenseren voor nadelen die zij ondervinden van strengere stikstofregels.

Op een protestbord staat: „Nederland wordt opgebouwd in overalls en kapotgemaakt door pakken.” De politie is uit voorzorg met veel mensen en materieel aanwezig.

Op de Koekamp houden boeren uit Brabant ondanks hun ongenoegen over het kabinetsbeleid de carnavalsstemming erin, met bijbehorende muziek. Op het veld in de buurt van het Centraal Station staat een klein podium, waar vanaf 11.00 uur het programma begint dat Farmers Defence Force heeft opgesteld. De actiegroep verwacht toespraken van diverse politici, onder wie de Tweede Kamerleden Barry Madlener (PVV) en Jaco Geurts (CDA). Ook de eigen leiders Mark van den Oever en Sieta van Keimpema komen aan het woord.

Ook elders zijn meerdere boeren beboet omdat ze niet op B-wegen reden. Dinsdagavond al werd bijvoorbeeld een groep van zo’n dertig boeren in Drenthe door de politie op de N33 bij Rolde tegengehouden en van de weg gehaald. Ze krijgen een bekeuring voor het rijden met hun tractor op de autoweg, meldde de politie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.