Noordwijk heeft als kuuroord streepje voor op Scheveningen en Zandvoort

Naast badplaats kan Noordwijk zich nu ook als kuuroord profileren.
© Foto ANP
Noordwijk

,,We zijn blij met het behalen van de kuuroordstatus.’’ Quirine Kamphuisen, directeur van Noordwijk Marketing, oogde opgelucht toen ze eindelijk wereldkundig kon maken dat Noordwijk als vierde gemeente van Nederland voldoet aan de strenge criteria van de European Spas Association (ESPA).

Omdat kuren vooral in Duitsland populair is – zorgverzekeraars vergoeden zelfs een deel van de kosten – boort de toch al bij de oosterburen favoriete badplaats een nieuwe markt aan. En doordat er aan de Hollandse kust voorlopig geen nieuwe kuuroorden bij komen, kan Noordwijk zich bovendien onderscheiden van plaatsen als Scheveningen en Zandvoort. Want naast de Groningse grensplaats Bad Nieuweschans, zijn Cadzand en Domburg de enige twee kustplaatsen met een kuuroordstatus.

Informatiebijeenkomst

Kamphuisen en de Noordwijkse wethouders Roberto ter Hark en Dennis Salman spraken woensdagavond voor het eerst hardop over het binnengehaalde keurmerk – de uitreiking is op 26 maart - tijdens een informatiebijeenkomst voor bewoners in de kantine van sportpark Duinwetering. Want met de bijzondere status kan niet alleen een nieuwe bezoekersmarkt worden aangeboord, ook de inwoners zullen ervan profiteren, zo is de stellige overtuiging van de directeur van Noordwijk Marketing en de beide wethouders.

,,Er is aangetoond dat er van de zee en de gezonde lucht een heilzame werking uitgaat en dat het goed is voor mensen met bijvoorbeeld huid- en luchtwegaandoeningen’’, aldus Ter Hark. Maar Noordwijk richt zich zeker niet alleen op bezoekers met een medische achtergrond. ,,De belangstelling voor een kuuroord is vooral groot onder mensen tussen 35 en 55 jaar die bewust met hun gezondheid bezig zijn of kiezen voor een levensstijl met lekker eten en drinken, rust en ontspanning en sport.’’

Bovenmatig

Volgens Ter Hark kunnen ze voor al die zaken in Noordwijk terecht want voor een gemeente met zo’n 45.000 inwoners heeft de kustplaats met goede hotels, moderne sportvoorzieningen en een theater bovenmatig veel te bieden. ,,Die voorzieningen op gebied van zorg en welzijn zijn er niet alleen voor de toerist, maar bieden ook de inwoners veel. Een kuuroord zorgt ook voor bewustwording, zodat Noordwijkers in zichzelf investeren en bewust bezig zijn.’’, aldus Salman.

Hoewel Noordwijk met natuur, faciliteiten en een gezonde omgeving rijk is bedeeld, begint met het behalen van de kuuroordstatus pas het echte werk. Om geen valse verwachtingen bij bezoekers te wekken zal de gemeente zich niet meteen een kuuroord noemen. ,,We zijn een gezonde, energieke gemeente met een kuuroordstatus’’, bracht Kamphuisen een nuance aan.

Rijervaring

Net als na het behalen van een rijbewijs, moet Noordwijk nu de rijervaring opdoen. Op korte termijn worden voldoende mogelijkheden gezien, zoals een kruidenpad. De kustplaats stond in vroeger jaren namelijk bekend om een variatie aan kruiden en de medicinale werking ervan. Ook komt er een plek nabij de boulevard waar mensen in alle rust van de omgeving kunnen genieten. Ondernemers denken na over typisch Noordwijkse producten die horen bij een kuuroord, of speciale gerechten voor de menukaart. Op termijn is het ook wenselijk dat er thermale baden komen met gebruikmaking van het heilzame zeewater. Maar ook wordt eraan gedacht de strandbibliotheek nieuw leven in te blazen. In alle stilte een boek lezen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.