Twee jaar celstraf voor Leidse ’terrorist’ die zijn ex dwong om twee potten sambal te eten

Annalaura Molducci
Den Haag

De Leidse Syriër Abdulrazak A. (43) is donderdag veroordeeld tot twee jaar celstraf. Zijn handlanger Mohamed Z. uit Alphen aan den Rijn kreeg een werkstraf van 150 uur.

A. die bij zijn vrienden bekend staat als ’de terrorist’ is veroordeeld voor mensensmokkel, illegaal bankieren, witwassen, het sturen van geld naar zijn broer die bij IS of Al Nusra zat en het mishandelen en bedreigen van zijn ex-vrouw die verplicht sambal moest eten, en beïnvloeding van een getuige.

Hawala-bankieren

Het vonnis in de rechtszaak beslaat maar liefst zestig pagina’s. Volgens de rechtbank zijn bijna alle feiten bewezen. De straf is lager dan de eis van de officier van justitie bijna drie weken geleden. Die eiste veertig maanden celstraf voor A. De rechtbank vindt een straf van twee jaar cel en een jaar voorwaardelijk op zijn plaats. Het voorarrest van A. is opgeheven, dat betekent dat hij in vrijheid mag wachten tot hij zich moet melden om zijn straf uit te zitten. De rechtbank rekent het de mannen aan dat zij aan hawala-bankieren hebben gedaan. Daarbij wordt illegaal geld gesluisd via figuren in allerlei landen. ,,Dat kan ernstig ontwrichtend werken in de financiële wereld”, aldus de rechter. Bovendien worden daarmee schimmige zaken zoals drugshandel en terrorisme betaald.

Terrorisme

A. heeft ook terrorisme gefinancierd. Hij stuurde zijn broer grote sommen geld terwijl hij wist dat zijn broer bij een terroristische organisatie als IS of Al Nusra zat. Verder smokkelde hij vier familieleden naar Nederland.

Sambal

De twee mannen stonden bijna drie weken geleden maar liefst elf uur terecht. De zaak kwam aan het rollen toen de politie in september 2017 bij A. in Rijswijk af kwam voor huiselijk geweld. A.’s vrouw had een medewerker van Vluchtelingenwerk gewhatsappt dat ze door haar man werd bedreigd en mishandeld. Ze moest van hem twee potten zelfgemaakte hete Syrische sambal leegeten, anders zou hij haar wat aandoen.

De vrouw meldt haar contactpersoon bij Vluchtelingenwerk ook dat de politie de telefoons van haar man in beslag moet nemen. Daarin blijkt allemaal belastende informatie te staan over de bankzaken die de man verricht. Het blijkt ook dat A. aan mensensmokkel doet. Zo heeft hij een neef en diens vriend in 2015 uit Libanon naar Nederland gesmokkeld. Dat gaat via een ’reisagent’ in Turkije. Daar heeft hij nog een schuld staan, die meteen wordt verrekend. De neef en zijn vriend hoeven daardoor nog maar zeshonderd euro te betalen in plaats van de zevenduizend euro per persoon die voor de smokkel staat.

Ter Apel

De twee vliegen van Libanon naar Istanbul, gaan per bus naar Izmir en vervolgen hun reis met bootjes naar Griekenland. Via Oostenrijk en Duitsland komen ze naar Nederland. Het gebeurt in een tijd waarin honderdduizenden Syriërs naar Nederland vluchten. De twee arriveren op station Leiden, gaan naar Alphen aan den Rijn waar A. op dat moment woont en slapen een nachtje bij hem. De volgende dag worden ze naar Ter Apel gereden waar ze asiel aanvragen en in een AZC belanden. Zo smokkelt A. zijn zus en haar man ook naar Nederland.

Illegaal

Ook is A. tussen 2016 en 2018 dagelijks bezig met hawala-bankieren, Een vorm van bankieren die in het Midden-Oosten zeer populair is, maar in Nederland illegaal. Daarbij wordt er geld getransporteerd via een netwerk van figuren die voor bankier spelen. De transacties gaan via whatsapp en op basis van onderling vertrouwen. Daarom is het zeer populair bij criminelen, drugsbaronnen en terroristen.

A. probeerde een getuige, de dochter van een kennis die tijdens de echtelijke twist in zijn woning aanwezig was, ook nog te beïnvloeden. Hij zette de vader onder druk de verklaring van zijn dochter in te trekken.

Lees ook: Leidse Syriër die zijn vrouw dwong twee potten sambal te eten hoort veertig maanden cel eisen voor illegaal bankieren, mensensmokkel, terrorismefinanciering, mishandeling en bedreiging

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.