Alphen schrapt voorlopig geen speelplekken, politiek fluit wethouder terug

Alphen schrapt voorlopig geen speelplekken, politiek fluit wethouder terug
Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn schrapt voorlopig geen 28 speelplekken. De gemeenteraad stak donderdagavond een stokje voor dat plan van wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).

Schotanus kreeg de opdracht om met een beter uitgewerkt speelruimteplan te komen. Daar heeft hij tot de herfst de tijd voor.

Wel krijgt de wethouder alvast 1,6 miljoen euro om aan de slag te gaan met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan speeltoestellen en de ondergronden daarvan. Zo is er al 1,3 miljoen euro nodig om kapotte rubberen tegels onder schommels en klimtoestellen te verwijderen.

De oppositie, onder leiding van de VVD, voelde er niets voor om nu alvast te besluiten tot het weghalen van 28 van in totaal 311 speelplekken, verspreid over de hele gemeente. „U gaat te snel”, zo hield VVD-fractievoorzitter Anouk Noordermeer de wethouder voor. Zijn aankondiging tot ontmanteling van kleine speelplekken heeft op sommige plaatsen tot veel commotie geleid. Met buurtbewoners zijn de plannen niet besproken.

De ChristenUnie, PvdA en Dorpen en Wijken Belangen steunden de VVD aanvankelijk alleen, maar uiteindelijk gingen alle partijen overstag. De voltallige gemeenteraad wil het onderwerp bij de begrotingsbehandeling opnieuw op de agenda zetten. Dan zal het onder meer gaan over de vraag of de politiek bereid is om de komende jaren telkens vier ton extra te reserveren voor onderhoud en vervanging van speelplekken.

Hinkelbanen

Schotanus toonde zich na afloop van het debat blij met het toegezegde onderhoudsbudget van 1,6 miljoen euro. „Ik mag door. Er gaat niets weg, heb ik ook al toegezegd, als er niets voor terugkomt.” Al is het wel mogelijk dat speeltoestellen op sommige plekken verdwijnen om plaats te maken voor hinkelbanen of iets dergelijks. „Spelaanleidingplekken”, noemde Schotanus dat.

De komende tijd wil de wethouder alsnog in gesprek gaan met wijken en buurten over hun behoefte aan speelplekken en hoe die er uit moeten zien. Ook de onlangs opgerichte kinderraad krijgt daarbij een adviserende rol.

Bijna dertig procent van de huidige speeltoestellen, zo’n 460 stuks aan schommels, klimrekken en wippen, is aan vervanging toe. Deze speeltoestellen zijn ouder dan de technische levensduur van vijftien jaar. Vervanging is niet te betalen vanuit reeds gemaakte reserveringen daarvoor.

Tekortkomingen

Grootschalige tekortkomingen zijn oktober vorig jaar aan het licht gekomen, tijdens een periodieke controle. Twaalf speelplaatsen zijn daarna direct ontmanteld. Dat leverde op sommige plekken verbaasde reacties en protest van omwonenden op. Dat gebeurde onder meer in de Marsstraat in Hazerswoude-Rijndijk.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.