Medewerkers facilitair bedrijf KLM weer in actie

© Archieffoto
Amsterdam

Medewerkers van Sodexo Altys, die facilitaire diensten uitvoeren voor luchtvaartmaatschappij KLM gaan weer staken. Ditmaal gaat het om een estafettestaking, aldus vakbonden FNV en CNV. Het personeel eist dat ze hun baan en arbeidsvoorwaarden behouden, nu een ander bedrijf de facilitaire zaken per april overneemt.

De facilitaire dienst bij KLM wordt sinds 2007 uitgevoerd door het bedrijf Sodexo Altys. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor tientallen diensten, waaronder afvalverwerking, gebouwonderhoud, groenvoorziening, personen- en goederenvervoer en post- en koeriersdiensten.

De bonden vroegen eerder om een bemiddelaar, omdat volgens hen geen van de betrokken partijen een stap wilde zetten om het ontstane geschil op te lossen. Dit verzoek kreeg geen gehoor. In totaal gaat het om zo'n 150 medewerkers.

Voorrang

KLM ziet het liefst dat Sodexo-medewerkers met een vast dienstverband, wier werk in dezelfde vorm en omvang wordt voortgezet door het consortium, mee overgaan. Ook zouden volgens KLM de huidige Sodexo-medewerkers bij de externe werving van personeel voorrang moeten krijgen.

De estafettestakingen beginnen donderdag bij het KLM milieucenter. Die staking duurt tot vrijdag. Komend weekend legt het personeel van de controlekamer van de gebouwen het werk neer. Vanaf maandag staken de medewerkers van de kledinguitgifte en de mensen van het documentcenter.

Lees ook: Medewerkers facilitair bedrijf KLM leggen werk neer vanwege naderende overname; FNV-bestuurder: ’Dit gaat elke keer mis’ en Hardere acties dreigen bij facilitair bedrijf KLM

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.