Premium

Eis vier maanden cel voor wegmaken lichaam vermoorde Nataschja Scheeres. De moordenaar is inmiddels overleden

Eis vier maanden cel voor wegmaken lichaam vermoorde Nataschja Scheeres. De moordenaar is inmiddels overleden
Den Haag

Voor het respectloos dumpen van het lichaam van de vermoorde Nataschja Scheeres (44) uit Epe in een sloot in Leiden in 2018 heeft de officier van justitie donderdag vier maanden celstraf geëist tegen de 51-jarige Leidenaar Peter de C. De moordenaar van de vrouw is nooit veroordeeld, hij heeft zichzelf in zijn cel van het leven beroofd.

Op 30 juli meldt De C. zich met zijn reclasseringsmedewerker bij de politie in Leiden. Hij wil aangifte doen, het liefst anoniem. Zijn vriend Barry G. heeft zijn vriendin vermoord, daarna eerst een nacht verstopt onder zijn bed, vervolgens in een kruiwagen gelegd en daarna gedumpt in een sloot bij zijn containerwoning aan de Stevenshof. De C. heeft geholpen bij het wegmaken van het lichaam op 12 juli.

Drassige sloot

De politie gaat meteen naar de plaats delict en vindt inderdaad het lichaam van een vrouw. Het ligt dan al twee weken verborgen in de drassige sloot, vlakbij een boom, verstopt onder takken, een piketpaal en modder. Het lichaam is er vreselijk aan toe. Het blijkt de vermiste 44-jarige Nataschja Scheeres te zijn.

G. wordt opgepakt en legt een verklaring af. Hij geeft toe dat hij zijn vriendin heeft vermoord. Hij heeft haar gewurgd. Het zou gaan om een uit de hand gelopen spelletje, vertelt De C. tijdens de rechtszaak. ,,Ze was bipolair, de ene dag was ze vrolijk en de andere dag wilde ze niet meer leven.” Hoe het ook zij, Scheeres overlijdt en G. verstopt haar in eerste instantie onder zijn bed in zijn skaeve huisje, een containerwoning speciaal bedoeld voor bewoners die te veel overlast veroorzaken voor een normale woning. G. krijgt het benauwd want wat moet hij doen met het lijk? Hij belt zijn vriend, Peter de C. ,,Ik moet je wat vertellen, wil je bij me langskomen?”

Wegwezen

De C. komt en krijgt direct te horen dat G. zijn vriendin om het leven heeft gebracht. Hij wil het lichaam laten zien, maar De C. zou dat niet hebben gewild. ,,Ik zei: Doe normaal joh.” Vervolgens dacht hij: ’hier moet ik wegwezen’.’’

Maar De C. gaat niet weg maar blijft nog een half uurtje binnen zitten, terwijl zijn vriend buiten bezig is met zijn hond en een kruiwagen. Vervolgens pakt hij zijn fiets, houdt hij een hek open en fietst hij naar huis.

,,Ongeloofwaardig”, vindt de officier van justitie dat. G. heeft namelijk verklaard dat De C. heeft meegedacht met het wegmaken van het dodelijke slachtoffer. Hij verklaart dat de vrouw in de kruiwagen is gelegd, is dubbelgevouwen en vervolgens in de sloot is gedumpt. Om te voorkomen dat ze boven kwam drijven werd er door De C. in geprikt met een zelfgefabriceerde stok met daarin een mes. Die had hij zelf gemaakt met zijn gereedschap. Daarna gingen de mannen weer naar binnen waar ze een lijntje speed en ritalin namen en een potje schaak speelden.

Overleden

De rechters moeten het alleen doen met de verklaring van G. want hij is inmiddels overleden. Hij heeft een eind aan zijn leven gemaakt in het huis van bewaring waar hij verbleef. In zijn cel zijn allerlei schriftelijke spijtbetuigingen gevonden.

,,Een tragische zaak”, zegt de officier van justitie. ,,Temeer omdat er twee mensen zijn overleden.” Wat ook treurig is, is dat De C. ook iets goeds heeft gedaan. Hij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat het lichaam van Scheeres is gevonden en dat de dader heeft bekend.

Verslaafdenwereldje

In het verslaafdenwereldje wordt De C. nog met enige regelmaat uitgemaakt voor moordenaar en bedreigd, zegt zijn advocaat. Zijn cliënt heeft zelfs overwogen om dan maar te verhuizen maar hij is net zo blij dat hij een huisje heeft in Leiden en al drie jaar niet meer drinkt. Aan zijn strafblad van 20 kantjes is sinds de vondst van de vrouw geen strafbaar feit meer toegevoegd.

,,Moord is hier uitdrukkelijk niet aan de orde”, zeggen de rechters en de officier van justitie meerdere malen tegen De C. De officier: ,,Het gaat hier alleen om het wegmaken van een lichaam. Dat is op respectloze wijze gebeurd en daarvoor past een gevangenisstraf. Mevrouw is in een vieze sloot gedumpt en lek geprikt alsof ze een ballon was. Ze heeft daar twee weken in de zomer gelegen. Het moet verschrikkelijk zijn geweest voor de familie om haar verminkte lichaam te zien, als ze haar al hebben gezien.” Meneer raakt zijn huisje niet kwijt, als hij een paar maanden vast zit, zo heeft de officier laten natrekken. ,,Hij kan zijn huur dan betalen uit de bijzondere bijstand van de gemeente Leiden.”

Sorry

De verdachte krijgt het laatste woord. Heel zachtjes murmelt hij dat hij het jammer vindt dat de familie van Nataschja er niet is want dan had hij sorry kunnen zeggen. Ook vindt hij het jammer dat zijn bedreigers niet naar de rechtszaak zijn gekomen want dan hadden ze kunnen horen dat hij geen moord heeft gepleegd en dat hij zich schuldig voelt over het feit dat zijn vriend zichzelf van het leven heeft beroofd. Want als hij hem niet had aangegeven had hij misschien nog geleefd.

Uitspraak op 5 maart.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.