Premium

Hertenhuisje wordt verkocht? ‘Wel een beetje treurig’

Hertenhuisje wordt verkocht? ‘Wel een beetje treurig’
Het Hertenhuisje op landgoed Backershagen.
© archieffoto Hielco Kuipers
Wassenaar

De gemeente Wassenaar wil het Hertenhuisje op landgoed Backershagen graag verkopen. Daar is niet iedereen het in- en buiten de Wassenaarse politiek het mee eens. Maar wat vinden de bewoners er zelf ervan? En de bezoekers van het landgoed?

Vijfhonderdtwintig meter. Dat is de afstand die bezoekers van het Hertenhuisje in de toekomst moeten lopen voor ze bij het witte kabouterhuisje aan de rand van het Wassenaarse landgoed Backershagen komen. Want dat is een van de voorwaarden die de gemeente Wassenaar stelt aan de aanstaande koper van het huisje op het landgoed: de bewoner mag een auto voor het huis plaatsen, bezoekers parkeren op de parkeerplaats bij Backershagenlaan 13.

Idylle

Het huisje ligt er prachtig bij, zo eenzaam tussen het groen. Al wordt de idylle wat verstoord als je naderbij komt en het lawaai van de N44 tussen de bomen aanzwelt. Op deze zonnige woensdagochtend heeft de huidige bewoner van zijn privilege gebruik gemaakt en zijn zwarte Suzuki Alto in de berm voor de deur gezet. Binnen zit hij rustig een krant te lezen, je ziet hem zitten door het opengeslagen bovenste deel van de voordeur.

Een jaar of vijftig is hij. Met zijn rode ruitjesoverhemd en groene jagersbodywarmer past hij perfect bij het witgepleisterde huisje met het hertengewei aan de gevel. ,,Het woont hier natuurlijk heerlijk’’, vertelt hij desgevraagd als hij naar de beukenhaag om het huisje is gelopen. ,,Zo in het bos en in de relatieve rust. Ik weet dat de gemeente het wil verkopen. Jammer. Maar ik woon hier antikraak, dus dan is het natuurlijk onderdeel van de overeenkomst. Je weet dat dit eens gaat gebeuren.’’ Meer wil hij er niet over kwijt, en met zijn naam in de krant wil hij al helemaal niet ,,Laat mij maar, daar heb ik geen behoefte aan.’’

De aankondiging van de gemeente, dat deze het Hertenhuisje gaat verkopen, is op enige maatschappelijke verbazing gestuit. Want aanvankelijk stond het op een lijst van ’niet te verkopen panden’. Daar wil het gemeentebestuur nu van afwijken. De fracties van DLW (Democratische Liberalen Wassenaar) en HvW (Hart voor Wassenaar) zijn er mordicus op tegen.

Niet veel veranderen

Maar in Backershagen zelf zijn de verkoopplannen voor de meeste bezoekers een nieuw gegeven. ,,Wordt het verkocht? Dat wist ik niet. Er zal niet veel veranderen toch?” Zegt een hondentrainster die om de hoek woont.

Dat komt overeen met de mening van de meeste buurtbewoners die we in het park aanspreken. Carolien van Karnebeek valt er tussen op, met haar prachtige grijze hoed met oranje vilten bloemen. Ze komt al 65 jaar in Backershagen, vertelt ze. ,,Voor zolang ik weet is het Hertenhuisje al bewoond geweest, dus ik denk dat het voor ons niet veel verschil zal uitmaken wie er in zit. Dat de gemeente het wil verkopen begrijp ik wel. Ze zitten met een enorm begrotingstekort dat ze moeten dichten, maar dat het op deze manier moet gebeuren is wel een beetje treurig.’’

Het witte huisje in het bos wordt per openbare inschrijving verkocht, bieden kan vanaf 150.000 euro. Al denkt de gemeente er meer mee op te kunnen halen. Van Karnebeek: ,,Wat er ook gebeurt, ik hoop dat de mensen die er gaan wonen gelukkig worden en met respect met de omgeving om zullen gaan. Dan zal het best goed komen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.