Verdwenen zebra in Leiderdorp leidt weer tot vragen

In de buurt van de Brede School aan de Vronkenlaan leidde het weghalen van zebra’s ook al tot protesten.

In de buurt van de Brede School aan de Vronkenlaan leidde het weghalen van zebra’s ook al tot protesten.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

En weer is er in Leiderdorp discussie over het weghalen van een zebrapad.

De Vossiuslaan, in de buurt van winkelcentrum Winkelhof, werd onlangs ingericht als 30 kilometerzone. Daarbij werd een voetgangersoversteekplaats weggehaald. Omdat in de erachter liggende wijk Buitenhof veel ouderen en kinderen wonen, leidt dat tot onveilige situaties, denkt GroenLinks. De gemeente ontkent dat.

Het is een terugkerend gespreksonderwerp in Leiderdorp. De gemeente haalt zebra’s weg als op wegen de maximumsnelheid wordt teruggebracht naar 30 kilometer per uur. Zij houdt zich vast aan richtlijnen van CROW, een landelijke stichting die zich bezighoudt met verkeer en veiligheid. Die stichting vindt dat de weginrichting overal hetzelfde moet zijn, dat je in een 30 kilometerzone kunt oversteken waar je wilt en dat zebra’s daar ’schijnveiligheid’ geven.

Dat is ook nu het antwoord op de vragen van GroenLinks. ’Door wegen uniform in te richten op basis van landelijke richtlijnen wordt een weg herkenbaar en weten verkeersdeelnemers wat er van hen verwacht wordt’. Zebra’s in woonwijken horen daar niet bij.

De Leiderdorpse gemeenteraad heeft herhaaldelijk laten weten het daar niet mee eens te zijn. In strijd met de CROW-richtlijnen kwamen er daarom zebrapaden in de buurt van scholen aan de Vronkenlaan en bij winkelcentrum Santhorst. Eind januari bepaalde de gemeenteraad nog, dat ’bestaande zebra’s in woonwijken worden gehandhaafd, ook bij groot onderhoud aan de betreffende weg’. Voetgangersoversteekplaatsen weghalen kan alleen nog ’na overleg met de raad en inwoners’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.