Opgegraven paal van Romeinse weg bij Valkenburg overgedragen aan directeur Rijksmuseum van Oudheden

Directeur Wim Weijland van het Rijksmuseum van Oudheden neemt een opgegraven houten paal van een oude Romeinse weg bij Valkenburg in ontvangst.

Directeur Wim Weijland van het Rijksmuseum van Oudheden neemt een opgegraven houten paal van een oude Romeinse weg bij Valkenburg in ontvangst.© Foto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Valkenburg/Leiden

Hoogstpersoonlijk kwam directeur Wim Weijland in Valkenburg een deel van de nieuwe entree van het Rijksmuseum van Oudheden in ontvangst nemen. Uit handen van provinciebestuurder Willy de Zoete kreeg hij symbolisch één van de houten palen die hier tweeduizend jaar geleden onderdeel uitmaakten van een Romeinse weg en tijdens werkzaamheden voor de nieuwe Rijnlandroute weer boven de grond kwamen.

Weijland wil een deel van die uitgegraven houten palen, die nu ter conservatie liggen opgeslagen en nog flink moeten worden bewerkt om te voorkomen dat ze wegrotten, bij de entree van het museum in de vloer verwerken. In twee rijen van twintig, onder een glazen plaat. Bezoekers lopen daardoor letterlijk over de geschiedenis naar binnen.

,,Onze museumcollectie vertelt het verhaal van het Romeinse verleden van ons land, daarin mogen de palen van deze weg niet ontbreken’’, verklaarde hij na in Valkenburg een fors exemplaar in ontvangst te hebben genomen.

Als het Rijksvastgoedbedrijf - eigenaar van het museumgebouw - en de architect akkoord gaan, moet de aanpassing aan de Tempelzaal in de zomer van 2022 klaar zijn.

Foto Hielco Kuipers

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.