Premium

Column Merijn Tinga: Sneller naar je hotel

Column Merijn Tinga: Sneller naar je hotel

Misschien is het Max zelf die het idee oppert tijdens de teamvergadering van Red Bull. Onderuitgezakt swipet hij op zijn mobiel langs de hotels rond Zandvoort; ’Ik wil in Huis ter Duin. Net als de voetballers’. De facilitair manager van het team schrikt op; ’Max, dat is een beetje lastig. Als we daar slapen moeten we echt heel vroeg op’. De Teambaas van Red Bull buigt zich over de mobiel die Max hem toeduwt; ’Maar, we kunnen toch gewoon over het strand?’

Afgelopen oktober wees de rechtbank in Haarlem de eisen van een aantal natuurorganisaties af om de verbouwing van het circuit Zandvoort te stoppen. Om aan de huidige maatstaven van race-entertainment te voldoen, zal inderdaad het leefgebied van een aantal beschermde dieren worden aangetast. Maar, zo oordeelde de rechter, gelet op de statuur van de Dutch Grand Prix en de grote maatschappelijke belangstelling daarvoor is er een dwingende reden van groot openbaar belang. Dit rechtvaardigt het verlenen van een ontheffing voor de bouw. De natuurschade is bijzaak om de terugkeer van de Formule 1 in mei mogelijk te maken.

Deze rechtszaak zal de over hun racepaarden getilde coureurs vast gesterkt hebben in het gevoel dat ze almachtig zijn en gewenst. Niet alleen gewenst maar zelfs vereerd. Op wat zeurende ‘haters’ na misschien. (Maar ja, ‘haters’ hou je altijd en was je al immuun voor dankzij de sociale media.) Dus als wij over het strand van Noordwijk naar Zandvoort willen rijden dan doen we dat toch gewoon? Ook als je daarvoor drie kilometer door een natuurgebied moet.

Drie GP teams die in Noordwijk willen verblijven – vanwege de luxe? – willen nu dat de gemeente Noordwijk een ontheffing voor hen regelt om lekker snel via het strand van en naar hun hotel te rijden. Hemelsbreed de snelste weg. Wat hen in de weg zit: Het natuurgebied Noordvoort dat sinds afgelopen mei is geopend om zeehonden en vogels een rustplek te bieden. Het drie kilometer lange strandnatuurreservaat ligt voor de helft in Noordwijk en voor de helft in Zandvoort. De natuur kan best nog eens wijken. Ook al is het ditmaal is de dwingende reden niet een ‘groter maatschappelijk belang’, maar de zelfgekozen verblijfplaats van de gepamperde supersterren. Afgezien van de praktische bezwaren: Vloed en weersomstandigheden die het strand heel smal kunnen maken, groepen fans die zich in de duinen zullen verschansen en samendrommen om een glimp op te vangen van hun idolen als ze langs scheuren, is dit bovenal een principiële kwestie: zetten we natuurbelangen opzij voor de hotel-voorkeuren van een aantal coureurs?

Ditmaal is het niet de rechter die een weloverwogen besluit neemt, maar ligt het in de handen van de mensen in de stoelen van de gemeenteraad in het Noordwijkse stadhuis. Deze gemeenteraad van staat dus onder behoorlijke druk. Uiteraard wil de plaatselijke VVD wel wijken voor de verlokkingen van het grote geld. (Max is nu eenmaal een coureur. Begrijp toch dat hij sneller naar zijn hotel wil.)

Er is inmiddels een petitie gestart tegen het goedkeuren van de ontheffing. Stop de uitwassen van de jaarlijks terugkerende Dutch Grand Prix tot ver buiten hun circuit. De Dutch GP hoort niet op onze stranden en strandreservaten. Teken ook die petitie!

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.