Groeten uit de Slaaghwijk: wonen in de Arendshorst: ’Van de slechtste naar de beste’

Ronald Knor kijkt, met medebestuurslid John van Hal, uit over de Slaaghwijk.

Ronald Knor kijkt, met medebestuurslid John van Hal, uit over de Slaaghwijk.© Foto Taco van der Eb

Aad Rietveld

Ze wilden allebei voor geen goud in de Slaaghwijk wonen, maar zijn nu toch blij dat ze de stap hebben gewaagd. Ronald Knor en Pieter Vixseboxse hebben allebei een appartement gekocht in de Arendshorst, een flat die in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw een beroerde reputatie had. „Hij is van de slechtste uitgegroeid naar de beste”, zegt Vixseboxse trots. „Er schijnen zelfs wachtlijsten te zijn.”

De Arendshorst telt 128 appartementen. Daarvan zijn er de afgelopen jaren door corporatie Portaal 101 verkocht. Vixseboxse was in 2001 een van de eerste kopers. Zijn makelaar moest hem overhalen. „Onze eerste reactie was: nooit! Never! De wijk stond sociaal als heel slecht bekend. Maar we zijn er niet op achteruit gegaan. We hadden een inbraakgevoelig huurhuis, nu hebben we een appartement met de deur op slot.”

Het duurde wel even voor hij erin kon. „Het was een uitgeleefd hok. Dat gold eigenlijk voor alle woningen in deze flat. Ik heb in drie maanden alles platgeslagen en het toen weer opnieuw ingedeeld en ingericht. Eigenlijk hebben we ruimte gekocht.”

Ook Knor had aanvankelijk geen zin in de Slaaghwijk, maar heeft nog geen moment spijt gehad van zijn verhuizing. „Ik zit hier uitstekend. Op de bovenste verdieping, dus geen gebonk, geen herrie en een mooi uitzicht.” Hij kocht zijn appartement in 2012 voor rond de 130.000 euro. Inmiddels gaan de appartementen in de Arendshorst voor 250.000 euro van de hand. „De flat staat nu ook veel beter te boek”, zegt Knor.

Vixeboxse en Knor zitten allebei in het bestuur van de vereniging van eigenaren Arendshorst. Die heeft zijn aandacht en geld vooral besteed aan de buitenkant van de flat. „Want als je er slecht uitziet, trek je vandalisme aan.” Maar ook binnen zijn dingen veranderd. Zo kwam er een nieuwe lift, omdat de oude ’storingsgevoelig’ was.

Buiten de flat hangen camera’s om vandalisme en vuilnisdumping tegen te gaan. Er is nauwelijks vandalisme, vertelt Knor. „Alleen met oud en nieuw is hier een vuurwerkbom gegooid. De politie is de beelden komen ophalen.”

De twee hebben weinig te klagen over de wijk waar ze wonen. Vlak bij hun flat staat de voetbalkooi, waar jarenlang een samenscholingsverbod gold. Vixseboxse heeft er geen last van. „Hangjongeren heb je overal”, zegt hij. „Die voetbalkooi heeft een perfecte functie”, vindt Knor. „Die jongens amuseren zich kostelijk.”

Zwerfvuil ergert hen wel. „Dat zie je hier heel veel”, vertelt Vixseboxse. „Als iemand zijn grofvuil buiten zet, ligt er zo drie kuub bij.”

Al met al is het besluit van Portaal om in de Arends- en de Condorhorst flats te verkopen een goede zet geweest, vindt het tweetal. Dat appartementen er voor rond de 220.000 euro makkelijk van de hand gaan, is volgens directeur Gerda van den Berg van De Sleutels een teken dat het goed gaat in de wijk. „De Slaaghwijk is niet achtergebleven in marktwaarde.” Da’s ook niet zo gek, vindt ze. „Twee stappen en je staat in het winkelcentrum. En met tien minuten fietsen ben je in de binnenstad.”

Lees hier alle verhalen uit de serie ’Groeten uit de Slaaghwijk’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.