Premium

Huis verduurzamen: Dirk Jan en Cecile zoeken ook de zon niet meer op met de kerst

Huis verduurzamen: Dirk Jan en Cecile zoeken ook de zon niet meer op met de kerst
© Foto Chantal Bekker

Dirk Jan van ’t Veer (64) en Cecile Lammes (61) zijn een van de eersten in de Beemster die energieneutraal gingen.

In hun vorige huis, nota bene een huurhuis, hadden ze al zonnepanelen op het dak laten leggen. Dat was in 2003. Dirk Jan: „Dat was toen een beetje knutselwerk, de zonnepanelen leverden 12 volt gelijkstroom en daar kun je geen tv of koelkast op laten draaien.”

In 2015 lieten ze hun huidige hoekwoning energieneutraal maken, gei¨nspireerd door een praatje in het dorpshuis van hun toen nog niet zo bekende dorpsgenoot Marjan Minnesma, voorvrouw van Urgenda. Cecile: „Zij ruimde alle mythes over energieneutraal uit de weg. Dat je je huis een half jaar lang moet verbouwen, het minstens 80.000 euro kost en je af en toe in de kou moet zitten. Allemaal onzin. Het comfort is prima. Geen gedoe met verwarming of koud douchen.” Lachend: „Koud douchen is niks voor mij.”

Kattenpis

De woning is gasloos en beschikt over een warmtepomp, convectors, instant heaters en 29 zonnepanelen op het dak, waarvan er acht niet alleen elektriciteit opwekken maar ook warmte absorberen om het boilervat te verwarmen. De operatie energieneutraal kostte het paar 25.000 euro. Dirk Jan: „Dat is geen kattenpis, dat heeft niet iedereen op de plank liggen. Wij hadden het er graag voor over. Maar bedenk wel dat de energiemeter nu op 0 staat en we de investering gewoon terugverdienen.” Cecile: „Als je een keuken koopt, vraagt niemand je hoe lang het duurt voordat je die hebt terugverdiend, terwijl je die na een paar jaar niet meer mooi kunt vinden.”

Smeltend ijs

Dirk Jan is geen onbekende in de wereld van het milieu. Als bioloog met specialisatie milieukunde, adviseert hij gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen. Daarnaast is hij commissielid voor GroenLinks in de gemeente Beemster. Over de toekomst van de planeet Aarde is hij genuanceerd. „Ik ben een vrolijk mens, maar de vooruitzichten zijn niet best. Positief is dat we geen zure regen meer hebben en dat er uit de pijp van Tata Steel een stuk minder vervuiling de lucht wordt ingeblazen. De lucht- en waterkwaliteit is beter dan in de jaren ’70. Ik maak me vooral zorgen over het smeltende ijs en de zeespiegelstijging. We kunnen niet eindeloos de dijken blijven verhogen. En denk eens aan een land als Bangladesh, waar het land van de boeren nu al geregeld onder water staat en ze daardoor niks te eten hebben.”

Dapper

Wat als Dirk Jan en Cecile de scepter zouden zwaaien in de Beemster? Cecile: „Wij zijn geen dictators, we moeten het met zijn allen doen. Laten we eens beginnen de kachel een graadje lager te zetten.” Dirk Jan: „De Beemster is een agrarisch gebied, met veel schuren en stallen. Het zou mooi zijn als we daar allemaal zonnepanelen op kunnen leggen. Alle gemeenten in Nederland zullen moeten samenwerken, met hakken in het zand komen we niet verder. Ik vind het dapper van Amsterdam dat de stad straks 80% van de huishoudens van elektriciteit wil voorzien met zonnepanelen en windmolens.”

En wat doen ze zelf verder met het milieu? Dirk Jan, lachend: ,,De neiging om met de kerst het zonnetje op te zoeken is wel verdwenen.” Zelf zetten ze hun beste beentje voor. Vakanties gaan niet langer door de lucht, zoveel mogelijk openbaar vervoer, boodschappen bij de lokale winkeltjes, nauwelijks vlees op tafel en een grote tuin vol bomen en struiken. De twee blijven voorop lopen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.