Premium

Ontmanteling munitiedepots in Rijnsburg stilgelegd

Ontmanteling munitiedepots in Rijnsburg stilgelegd
De bewuste barakken die zichtbaar zijn vanaf de Rijnsburgerweg in Voorhout.
© Publiciteitsfoto
Rijnsburg / Voorhout

De eigenaar van enkele oude barakken, grenzend aan de Rijnsburgerweg in Voorhout, is door verschillende instanties gesommeerd om te stoppen met de ontmanteling ervan. De werkzaamheden werden donderdag in de loop van de dag stopgezet.

De voormalige munitiedepots liggen net op Rijnsburgs grondgebied, pal tegen de gemeentegrens van Teylingen aan. Volgens omwonenden is er bij de gemeente Katwijk een aanvraag ingediend om de panden om te mogen vormen tot woonruimtes voor arbeidsmigranten, maar is daar nog akkoord voor gegeven. Naast bezwaarschriften die tegen dat plan zijn ingediend, zouden er nog verschillende onderzoeken moeten plaatsvinden. De gemeente Katwijk kon daar vrijdag nog geen helderheid over verschaffen.

Vanwege het feit dat er een uil in een van de depots verblijft, is op grond van de Wet natuurbescherming donderdag ingegrepen. Ook zouden er beschermde vogels als zwaluwen en mussen zitten. Vertegenwoordigers van gemeente, handhaving, politie en omgevingsdienst kwamen donderdag poolshoogte nemen. Daarbij werd geconstateerd dat bij een van de depots al een deel van de dakbedekking was verwijderd. De eigenaar is gesommeerd de werkzaamheden te staken en het dak te laten herstellen.

Een woordvoerder van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid bevestigt dat er voor de werkzaamheden geen ontheffing was op grond van de Wet natuurbescherming, ’terwijl dat in deze situatie wel nodig is’. Zo heeft de uil daar ’nest- en rustplaatsen die het hele jaar door beschermd zijn’. Mogelijk zitten er in de depots ook vleermuizen. De omgevingsdienst, die in de hele provincie toeziet op naleving van de natuurbescherming, heeft geen proces-verbaal opgemaakt. ,,Dit omdat meneer de werkzaamheden staakte en herstelmaatregelen heeft laten uitvoeren.’’

Wel gaat de dienst ’bestuursrechtelijk’ optreden. ,,Hij ontvangt een vooraankondiging last onder dwangsom om herhaling van deze overtreding te voorkomen’’, aldus de woordvoerder. Dat betekent dat op termijn forse boetes kunnen worden opgelegd. Al eerder zou zijn geconstateerd dat de deuren van de depots dicht waren, terwijl die juist open moeten blijven. Het is namelijk van belang dat het gebouw voor de uil toegankelijk blijft. ,,Dit is belangrijk, anders kan de uil bijvoorbeeld niet bij de jongen komen’’, aldus de woordvoerder van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.