’Bedrijven sponsorden Leidse klimaatscepticus Böttcher’ [video]

ANP
AMSTERDAM

Verschillende grote Nederlandse bedrijven hebben in de jaren negentig flinke donaties gedaan aan het onderzoek van de prominente klimaatscepticus Frits Böttcher. Hij was hoogleraar fysische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Dat meldden het onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant die inzage hadden in het nagelaten archief van Böttcher.

Hij moest twijfel zaaien over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde en zou daarvoor meer dan een miljoen gulden (omgerekend 450.000 euro) hebben ontvangen. Böttcher zette een internationaal netwerk van klimaatsceptici op en schreef rapporten en opinie-artikelen. Daarin betoogde hij dat het broeikaseffect niet bestaat. Onder de bedrijven die hem financieel ondersteunden waren Shell, NAM, AkzoNobel, Hoogovens, DSM en KLM.

Klimaatvraagstukken

Böttcher was hoogleraar fysische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en was mede-oprichter van de Club van Rome. Hij overleed in 2008.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De bedrijven reageren in de Volkskrant verschillend op de aantijgingen. Sommige vinden het moeilijk de vraag te beantwoorden of Böttcher financieel is ondersteund omdat er weinig tot niets over terug te vinden is in de archieven. Anderen erkennen dat hij in inderdaad is gesponsord maar stellen dat hun bedrijf tegenwoordig veel aandacht heeft voor klimaatvraagstukken en zijn best doet de CO2-uitstoot terug te dringen.

Onderzoek

Milieudefensie wil dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek instelt naar de beïnvloeding van politiek en wetenschap. Directeur Donald Pols zegt dat het hem niet schokt dát Shell „een rol heeft gespeeld in de ondersteuning van klimaatsceptici - we weten van hun rol in lobbyclubs tegen klimaatbeleid - maar de aangetoonde directe financiering, de omvang en de effectiviteit waarmee dat hier in Nederland en op internationaal niveau gebeurde, dát schokt ons wel.”

Het bericht is gebaseerd op onderzoek door het zogenoemde Platform Authentieke Journalistiek, volgens FTM een samenwerkingsverband van een groep jonge onderzoekers die door middel van kritische berichtgeving een bijdrage wil leveren aan een rechtvaardige en democratische samenleving. Hun onderzoek, de ’Shell Papers’, is gebaseerd op een Wob-verzoek.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.