Legakkers, oeverwallen en een otter in het vernieuwde bezoekerscentrum De Veenweiden

Cees Claessen bij informatie over de bodem in het veenweidelandschap.© foto ld

1 / 2
Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Van legakkers tot oeverwallen en rietlanden: het landschap van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn staat centraal in het vernieuwde bezoekerscentrum De Veenweiden in Alphen aan den Rijn.

Interactieve kinderspelletjes, geluidsfragmenten bij panelen met drukknoppen, en diverse filmpjes maken de permanente expositie in het gebouw aan de Burgemeester Bruins Slotsingel een stuk levendiger dan voorheen. Zaterdag ging het vernieuwde centrum weer open.

In het midden van de tentoonstellingsruimte achter kinderboerderij Zegersloot staat het nieuwe pronkstuk: een opgezette otter uit Nieuwkoop. Het geprepareerde vrouwtje van een jaar of vier werd in maart vorig jaar doodgereden op de Ziendeweg in Aarlanderveen.

Al moet je wel goed kijken om de otter te zien, want het dier staat binnenin een carrousel met informatieborden over het polderlandschap door de eeuwen heen. Tussen die panelen zijn smalle ruitjes en kun je een glimp opvangen van de otter. Daar is over nagedacht: in het echt moet je óók heel goed speuren om een otter te zien.

,,De otter kan ook gebruikt worden voor gastlessen in scholen’’, zegt Cees Claessen, secretaris van de stichting die het bezoekerscentrum bestiert. ,,Dan gaat ie even weg, maar het dier moet wel weer terug natuurlijk. Een IVN-gids gaat dan mee om in een klas een gastles te geven.’’

Scholen zijn ook welkom in het bezoekerscentrum zelf, maar volgens Claessen lukt het maar moeilijk om die binnen te halen. ,,Ik ben nu twaalf jaar bestuurslid en de afstand is meestal te groot voor scholen om hier naartoe te komen. Of het past niet in hun programma. Als ze niet hier komen, kun je maar beter naar ze toe gaan.’’

Bezoekerscentrum De Veenweiden (Burgemeester Bruijns Slotinsgel 15 in Alphen) is open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. In de zomertijdperiode van 14.00- 17.00 uur, in de wintertijd van 14.00 tot 16.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.