Premium

Column Mart Smeets: ’Het kwaad reist sneller dan het licht’

Column Mart Smeets: ’Het kwaad reist sneller dan het licht’
Mart Smeets.
© Foto ANP

Neen, ik ben geen doemdenker en ja, ik houd mijn hart vast. De afgelasting van vier Serie A-voetbalwedstrijden in Noord-Italië is een waarschuwing waar je niet aan voorbij kunt gaan.

We maken Corona nu een paar maanden mee, we weten dat het eerst ver van ons bed was, maar nu ineens komt het virus toch behoorlijk snel onze kant op. Daar waar mensen samenkomen, kunnen ontmoetingen komen van mensen die geraakt zijn of worden door dit vreemde virus waartegen we nog geen pilletjes, druppeltjes of injecties hebben.

Het is het weekend van carnaval, nietwaar? In Venetië is de befaamde carnavalsoptocht direct in de ho-stand gezet. Het vertier voor tienduizenden en tienduizenden daar in Veneto is verpest, de straten zijn angstig leeg, mensen zijn, geleid door de nieuwsberichten, in hun eigen huizen gaan schuilen en die lieden doen er nu goed aan binnen te blijven, mondkapjes aan te schaffen en af te wachten. Hoe lang? Geen idee. Dagen, weken? Wie zal het zeggen?

Komende week moeten Napoli en Juventus de Champions League-wei in. Op moment van schrijven (zondagmiddag 15.05 uur) is het doorgaan van die wedstrijden niet geheel zeker. Men wikt en weegt. En het kwaad reist sneller dan het licht, zo lijkt het.

Ik neem een niet eens zo grote stap voorwaarts. Straks zijn er grote wielerkoersen in Noord-Italië. Grote pelotons zijn gepland om over Gods wegen daar te slingeren. Op 7 maart al de Strade Bianchi, dan Tirreno-Adriatico, van 11-17 maart en op 21 maart wil men koersen van Milaan naar San Remo. Primavera!

Dat is iets meer dan een paar weken vanaf nu.

Ik neem een iets grotere stap voorwaarts. Straks zijn er Olympische Spelen in Japan gepland, daarvóór nog het EK voetbal, de Giro, de Tour.

Er hangt nog een flink stuk hoop boven de wereldbevolking voor de toekomst: het kan de komende tijd warmer gaan worden en er zijn wetenschappers die zeggen dat het virus dan minder snel om zich heen kan slaan.

Laat het snel warm worden en niet alleen om sportwedstrijden op de kaart te houden.

Meer nieuws uit Sport