Acht ’Brexitbedrijven’ vestigden zich in 2019 in de Leidse regio

De eerste werknemers van Aparito in Leiden poseren bij hun nieuwe werkplek.

De eerste werknemers van Aparito in Leiden poseren bij hun nieuwe werkplek.© Foto Inovation Quarter

Wilfred Simons
Leiden

Acht buitenlandse bedrijven kozen afgelopen jaar de Leidse regio als vestigingsplaats. De grootste daarvan is de Amerikaanse chemiegigant DuPont Industrial Biosciences. Het bedrijf bouwt op dit moment een kantoor en een laboratorium op het Bio Science Park, waar in de komende drie jaar werk moet zijn voor 70 werknemers.

De regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter zegt dat in 2019 ’een recordaantal’ bedrijven zich in Zuid-Holland vestigden. Dat waren er 56. Naar verwachting zorgen ze de komende jaren voor ruim 2700 nieuwe banen, en investeren ze 424 miljoen euro.

Kwamen de afgelopen jaren nieuwe bedrijven vooral uit China en de VS, afgelopen jaar was het Verenigd Koninkrijk koploper. Leiden blijkt vooral aantrekkelijk te zijn voor bedrijven die geneesmiddelen en hoogtechnologische machines voor de medische wereld maken.

Als voorbeeld van zo’n Brits bedrijf dat de stap naar Nederland waagt, noemt woordvoerster Annet Veenstra Aparito, dat het hoofdkantoor heeft in Wrexham in Wales. Het bedrijf zoekt naar nieuwe medicijnen voor ziekten die vooral kinderen treffen, en opende vorig jaar een kantoor in bedrijfsverzamelgebouw Biopartner 3. Na de Brexit wil Aparito toegang blijven houden tot de Europese markt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.