Premium

Hillegomse schaatser Yves Vergeer pakt zilver op WK junioren

Hillegomse schaatser Yves Vergeer pakt zilver op WK junioren
Yves Vergeer werd tweede op de 5000 meter.
© archiefFoto Glenn Wassenbergh.
Tomaszow-Mazowiecki

Yves Vergeer heeft bij de WK schaatsen voor junioren zilver veroverd op de 5000 meter. De schaatser uit Hillegom reed in het Poolse Tomaszow-Mazowiecki een persoonlijk record: 6.39,58. Dat was ruim drie seconden achter de Russische winnaar Danill Aldoshkin.

,,Het was het hoogst haalbare. Ik reed de beste race die ik kon rijden’’, zei Vergeer. Hij reed in de rit tegen Aldoshkin en moest de Rus al vrij snel laten gaan. ,,Hij was echt beter. Ik had hem nooit kunnen pakken. Ik ben heel blij met zilver’’, zei Vergeer.

Ook met zijn persoonlijke record was de stayer van de Warmondse IJsclub in zijn nopjes. ,,En dat nog wel op deze baan. Het is nou niet bepaald de snelste baan ter wereld.’’

Het zilver op de 5000 meter van Vergeer was de enige individuele prijs die werd gewonnen door een Nederlandse man. In tegenstelling tot de vrouwen, die het WK domineerden en maar liefst tien van de twaalf individuele medailles wonnen, en plek één en drie in het allround klassement voor zich opeisten.

De prestaties van de mannen, met buiten Vergeer een zesde plek en achtste plek van Jarle Gerrits en Stefan Westenbroek op de 500 meter, de zevende plek van Gerrits op de 1000 meter en de veertiende plek op de 1500 meter van Kai in ’t Veld op de 1500 meter als beste klasseringen, staken daar schril bij af. Vergeer: ,,De internationale concurrentie bij de mannen was heel groot. Groter dan bij de vrouwen denk ik.’’

Toch blijft één enkele individuele medaille voor schaatsland Nederland mager. Bij de teamonderdelen werd dat enigszins goedgemaakt. Vergeer pakte samen met Gerrits en Harm Visser brons op de ploegenachtervolging achter Rusland en Japan en er was ook een derde plek voor Nederland op de teamsprint. Vergeer: ,,Het is hartstikke mooi dat ik mijn juniorencarrière met twee WK-medailles heb kunnen afsluiten. Ik was al blij dat ik hier überhaupt stond. Mijn voorseizoen was niet zo goed. Ik ben blij dat ik kon pieken op het juiste moment.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal