Premium

Open dag Leidse universiteit: onwennige scholieren ontmoeten zelfverzekerde studenten

Open dag Leidse universiteit: onwennige scholieren ontmoeten zelfverzekerde studenten
De open dag van de universiteit van Leiden trekt veel bezoekers: onwennige scholieren ontmoeten zelfverzekerde studenten.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

De hele zaterdag woeden er onrustige rukwinden in de Leidse binnenstad. Toch komen veel scholieren en hun ouders uit het hele land af op de Open Dag van de universiteit. In een gemoedelijke stroom wandelen ze van de ene locatie naar de andere.

Verkeersproblemen zijn er niet. De bezoekers weten de pas geopende parkeergarage op de Garenmarkt moeiteloos te vinden. Voor wie te voet is, rijden er wagentjes rond. Ze brengen de mensen naar de gewenste locatie of maken op verzoek een rondrit door het centrum. Ook de sfeer proeven van wat misschien je toekomstige studiestad is, hoort bij deze oriëntatiedag.

In het Kamerlingh Onnesgebouw van de opleiding Rechten is het dringen bij de presentaties. Wie de zaal in wil, moet via internet een toegangsbewijs aangevraagd hebben. Maar voor wie dat niet heeft, is de organisatie mild. Zolang het mogelijk is, worden mensen binnengelaten, al kan dat betekenen dat sommigen met een plaatsje op de verwarming genoegen moeten nemen. Als er echt geen plek meer is, kunnen bezoekers het livestream volgen in een andere zaal.

In de Pieterskerk gonst het van de bedrijvigheid. Hier is de informatiemarkt met stands van alle opleidingen. Behalve de overvloed aan brochures, posters en beeldschermen zijn er gezellige zitjes. Ook trekt het imposante gebouw aandacht.

Behalve opleidingen, presenteren zich ook studentenverenigingen en is er informatie over huisvesting, sport, studie in het buitenland en begeleiding voor vluchtelingstudenten.

Treincoupé

In een nagebouwde treincoupé midden in de kerk kunnen toekomstige studenten plaatsnemen om met een virtual-realitybril naar Den Haag te rijden. Een studente geeft een rondleiding langs de vestigingen die de Leidse universiteit daar heeft. Het is nauwelijks van echt te onderscheiden en je staat met je ogen te knipperen als je weer terug bent in de drukke Pieterskerk.

In het Lipsiusgebouw is het een stuk stiller. De meeste bezoekers zitten in de collegezalen voor presentaties over diverse studies.

Zowel binnen als buiten de gebouwen staan studenten om voorlichting te geven en de weg te wijzen.

Contrast

Scholieren lopen onwennig naast hun ouders. Veel van hen hebben nog geen idee van wat ze willen studeren. Die onwennigheid is een groot contrast met de zelfverzerkerde uitstraling van de studenten die hen te woord staan. Die voelen zich helemaal in hun element. Dat het een lange dag is vinden ze alleen maar leuk. Ze moesten al om zeven uur aantreden voor een briefing in de Pieterskerk en houden het vol tot de afsluitende borrel in de Faculty Club om zes uur.

Studentenleven

Opvallend is dat de levendigste gesprekken ontstaan als scholieren zonder hun ouders gekomen zijn. Vaak zijn ze met een groepje vrienden of vriendinnen. Ze vragen de studenten niet alleen wat de studie inhoudt, maar ook hoe het studentenleven buiten collegezaal, practicum en bibliotheek is.

Een studente die voorlichting geeft over haar studie Afrikaanse Talen en Culturen, kijkt met een nostalgisch gevoel naar de scholieren. ,,Ze hebben nog alle ruimte om te kiezen. Het hele traject ligt nog voor hen: zelfstandig gaan wonen, een nieuwe start. Dat is een fantastisch moment in je leven.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.