Premium

Een trofee die Langeveld in één rijtje met grote mannen als Museeuw en Van Petegem zet

Een trofee die Langeveld in één rijtje met grote mannen als Museeuw en Van Petegem zet
De trofee die Sebastian Langeveld kreeg als winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad.

Elke week tonen we in de Verzameling Van De Velden bijzonder voorwerp uit de sporthistorie. Vandaag de trofee van de Omloop Het Nieuwsblad uit 2011, gewonnen door Sebastian Langeveld uit Lisse.

Gaaf ding, deze trofee, staat hij in een museum?

Nee, in de prijzenkast van Langeveld zelf. De voorjaarsspecialist is geen veelwinnaar en hecht daarom veel waarde aan zijn prijzen. Het is een mooi aandenken aan een van zijn belangrijkste zeges. Het maakt hem trots dat hij in één rijtje staat met grote renners als Johan Museeuw en Peter van Petegem. De trofee staat naast zijn Nederlandse kampioenstrui uit 2014 en de kei die hij kreeg als nummer drie van Parijs-Roubaix in 2017.

Neem ons eens mee terug naar de dag van zijn overwinning.

Langeveld was op dat moment al een aantal jaren een grote belofte als klassiekerspecialist. Hij had in 2008 onder meer indruk gemaakt in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Het voorgaande jaar was door blessures teleurstellend geweest. Langeveld, die destijds uitkwam voor de Rabobank-formatie, had een goed voorseizoen gedraaid en stond dan ook vol bewijsdrang aan de start. Het was een loodzware koers met veel regen. Na een mislukte poging van Tom Boonen om weg te komen, greep Langeveld zijn kans. Hij leek solo aan te komen, maar de Spanjaard Juan Antonio Flecha zette een indrukwekkende ’remonte’ in. De koers werd gereden zonder oortjes waardoor renners niet met elkaar konden communiceren. Met nog twaalf kilometer te gaan besloot Langeveld op Flecha te wachten. Achteraf heeft hij gezegd dat dit geen goede beslissing was, want Flecha bleek helemaal aan het einde van zijn Latijn te zijn. Uiteindelijk won Langeveld toch de sprint-à-deux.

Is Langeveld dit jaar weer een kanshebber?

Nee, hij heeft onlangs zijn sleutelbeen gebroken tijdens de derde etappe Ster van Bessèges. Hij zit inmiddels weer op de fiets en hoopt zijn rentree te maken in de Tirreno-Adriatico half maart.

Dus Langeveld moet vanuit huis toekijken hoe zijn collega’s over de Vlaamse kasseien denderen?

Hij moet wel toekijken, maar niet thuis. Hij kreeg uitnodigingen om voor media aanwezig te zijn bij de koers, maar hij zal in Spanje zijn voor een trainingskamp. Na een rondje in de bergen rondom Girona, zal hij vanaf de bank genieten van de koers.

Zelf een item aandragen voor deze rubriek? Mail naar:

sportredactie@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Sport