Jumbo goedkoopst, maar niet overal

Jumbo goedkoopst, maar niet overal
© Overzicht Consumentenbond

Jumbo is de goedkoopste supermarkt voor A-merken blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Maar de lage prijzen gelden slechts in 16 procent van alle Jumbo-winkels. De andere Jumbo filialen hanteren prijzen die soms flink hoger liggen.

De Consumentenbond zag twee jaar geleden al dat Jumbo verschillende prijsniveaus hanteert. Toen waren dat er in grote lijnen drie, nu zijn het er vier. Jumbo’s met veel concurrentie in de buurt zijn het goedkoopst. Dit geldt voor 16 procent van de filialen. 30 procent hanteert een laag/midden niveau en 10 procent een midden/hoog prijsniveau. Bij 44 procent van de Jumbo’s zijn de boodschappen iets duurder dan gemiddeld.

De dure Jumbo filialen liggen met name in Noord-Nederland, waar minder concurrentie is. Zo kost een doos Dreft wasmiddel (1050g) in Utrecht 1,99 euro en in Groningen 5,53 euro. Dash 3in1 pods kleur (12st) kosten in Utrecht 3,99 euro en in Groningen 6,47 euro. En Nivea verzorgende doucheolie (200ml) kost in Utrecht 3,48 euro en in Groningen 4,94 euro.

Hoogvliet en Plus

Ook Hoogvliet gebruikt meerdere prijsniveaus, maar de prijsverschillen tussen de filialen zijn minimaal. En bij Plus zit er alleen voor huismerken prijsverschil tussen filialen. Consumenten kunnen op de supermarktlijst opzoeken welk filiaal welk prijsniveau hanteert.

De Consumentenbond noteerde de prijzen van ruim 150 A-merk-producten bij de dertien grootste supermarktketens. Een half jaar geleden was Picnic nog de goedkoopste voor A-merken. Spar is de duurste supermarkt. Daar betalen consumenten 13 procent meer voor hun A-merken dan gemiddeld. Aldi en Lidl verkopen bijna geen A-merken en zijn niet meegenomen in de prijspeiling.

De volledige prijspeiling van A-merken per supermarkt per gemeente staat in de Consumentengids van maart en HIER.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.