Premium

Commentaar: Dichtbevolkt Nederland moet grootschalige quarantainelocaties op orde hebben voor als ’corona’ komt

Commentaar: Dichtbevolkt Nederland moet grootschalige quarantainelocaties op orde hebben voor als ’corona’ komt
De carabinieri, de Italiaanse politie, sluit een weg af in Cordogno, Lombardije.
© AP/Antonio Calanni

De reuzenstap die het coronavirus richting ons land heeft gezet geeft reden tot overpeinzing. In de eerste plaats vanwege de drastische aanpak van de Italiaanse overheid: elf dorpen met zo’n 50.000 inwoners zijn afgegrendeld.

Niet louter lijders aan deze gevaarlijke variant coronagriep zitten in quarantaine, maar iedereen die zich om en nabij hen ophoudt moet in een hermetisch door de politie afgesloten gebied blijven. Autoriteiten doen vervolgens redelijk luchtig over het personenverkeer van en naar Italië. Dat kunnen ze zich veroorloven, omdat de drastische maatregelen die genomen zijn, verspreiding van het virus adequaat verhinderen. Een geluk dus, dat de besmettingshaarden niet in dichtbevolkte Italiaanse agglomeraties liggen.

Wanneer het coronavirus in Nederland opduikt, is de kans dat dit in een geografisch vergelijkbaar gebied zal zijn praktisch nihil. Nederland is voor een groter deel dichter bevolkt dan Italië en men gaat hier ook nog eens dagelijks in groten getale op sjouw van huis naar werk elders. Afgrendelen van regio’s is dan ondenkbaar, zodat de verspreiding van het virus hier, als ’huisarrest’ niet helpt, voorkomen moet worden met grootschalige quarantainelocaties.

Rotterdam heeft het zoeken naar zo’n plek nu versneld opgepakt. Het vakantiepark dat in rampenplannen was gereserveerd, voldoet niet meer. Het is zaak dat de hele Randstad kijkt of dit op orde is. Want Nederland is geen China als het om snel een noodvoorziening uit de grond stampen gaat. Als het virus Lombardije en Veneto weet te vinden, is ook Nederland niet ver.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.