’In de Hongerwinter kregen we aardappelschillen in lauw water. Meer was er niet’ [video]

Peter Schat
Austerlitz

Omdat het 75 jaar na de bevrijding is, publiceert de krant verhalen van ooggetuigen over de oorlog. Zo ook van Wil de Wit, over de Hongerwinter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding (boven en onderaan het verhaal: video’s over de Hongerwinter)

In de Hongerwinter was Wil de Wit vijf jaar. Nu is hij tachtig en woont hij in Austerlitz. In de oorlog woonde het gezin De Wit op de Larenseweg, tegenover de Ripolinfabriek in Hilversum.

Samen met zijn oudere broer ging hij dagelijks met een pannetje naar de gaarkeuken. Ze liepen zo’n anderhalve kilometer de Larenseweg af en gingen bij de ’grote spoorbomen’ het spoor over om soep te halen bij de gaarkeuken die in 1942 op het Langgewenst was gebouwd.

Ook na de bevrijding nog lange rijen voor de gaarkeuken op het Langgewenst.

Ook na de bevrijding nog lange rijen voor de gaarkeuken op het Langgewenst.© Foto SAGV

,,Op het plein stonden grote pannen op tafels. Vrijwilligers schepten dan soep uit die pannen. Dat bestond uit lauw water met gekookte aardappelschillen. Met een beetje geluk zat er ook nog een aardappel in. Dan weer naar huis. Meer was er niet.’’

Hoe zijn moeder het verdere eten verzorgde voor het gezin weet Willibrord de Wit niet. ,,We waren een gezin met zes kinderen thuis.’’

Aan de slag bij de gaarkeuken in Hilversum.

Aan de slag bij de gaarkeuken in Hilversum.© Foto SAGV

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Extra

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.