#DURFTEVRAGEN: Mijn moeder drinkt, mijn pa doet niks

In #Durftevragen delen lezers van Vrij hun problemen en dilemma’s.

Rik (21) studeert bedrijfskunde en woont om financiële redenen nog bij zijn ouders. „De sfeer is - op z’n zachts gezegd - ongezellig. Ik weet niet waar het mis is gegaan, maar de relatie tussen mijn ouders loopt niet lekker. Of dat de oorzaak is dat mijn moeder het afgelopen jaar steeds meer is gaan drinken, weet ik eigenlijk niet maar ik begin inmiddels wel te denken dat er sprake is van een alcoholprobleem.”

„Mijn moeder, ze is nu 54 en werkt fulltime, drinkt - voor zover ik dat kan zien - elke dag minstens anderhalve liter wijn. Twee flessen wit. Ze probeert dit voor mij te verbergen. De glasbak staat bijna recht tegenover ons huis dus een lege fles is zo weggewerkt. De supermarkt, waar ze de wijn koopt, zit om de hoek, dus veel moeite om wijn in huis te halen hoeft ze niet te doen. Regelmatig verdwijnt ze vlak voor sluitingstijd van de supermarkt met onze hond nog even naar buiten terwijl het beestje nog helemaal niet uitgelaten hoeft te worden. Als we met elkaar borrelen schenkt ze haar glas opnieuw vol terwijl ik nog maar een slok heb genomen. Ook verdenk ik haar ervan dat ze haar glas vult op het moment dat ik dan even de kamer uit ben. Om die reden wil ik niet langer met haar borrelen. Terwijl dat vroeger echt gezellig was.”

Band

„Ik heb altijd een goede band met mijn ouders gehad. Ik ben overigens de jongste. Mijn vier jaar oudere zus woont al op zichzelf. Ik vond het altijd leuk bij mijn ouders, maar als we nu met zijn drieën zijn, neemt de spanning elke minuut toe. Ik merk dat er veel onderhuids speelt. Zodra ze samen iets moeten doen of besluiten, ontstaat er wrijving. Of erger: ruzie. Ik probeer dan te bemiddelen tussen mijn ouders, maar daar slaag ik niet echt in.”

„Natuurlijk heb ik al een paar keer geprobeerd om met mijn ouders te praten. Ik maak me gewoon hartstikke veel zorgen. Mijn moeder wuift mijn woorden weg. Ze beweert dat ze de situatie onder controle heeft en de wijn zo kan laten staan. Ze zegt ook dat ze echt niet zoveel drinkt, maar dat een glas haar na een zware werkdag helpt te ontspannen. Ze vindt dat ik de problemen groter maak dan ze zijn. Mijn vader reageerde met ’Daar is het gat van de deur, als het je hier niet langer bevalt’. Hij grijpt niet in.”

„Ik merk dat ik mijn ouderlijk huis steeds vaker probeer te ontvluchten. Dan ga ik bijvoorbeeld naar een goede vriendin van me. Ik kan erg goed met haar praten. Ze heeft gesuggereerd dat het misschien tijd wordt om op mezelf te gaan wonen. Dat vind ik een moeilijke beslissing. Stel dat mijn moeder hierdoor nog meer gaat drinken. Volgens mij zou de situatie thuis enorm verbeteren als mijn moeder geen wijn meer zou drinken. Maar hoe pak ik dat aan? Als iemand tips of advies heeft, houd ik me aanbevolen.”

Reageren: Mail naar dtv@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.