Premium

Bodem van Leidse Veerplaats op bommen onderzocht

Bodem van Leidse Veerplaats op bommen onderzocht
Op deze computeranimatie lijkt het wijkje aan het water er al te liggen.
© afbeelding leitmotiv.nu
Leiden

De ondergrond van het bouwterrein aan het einde van de Hoge Morsweg wordt vanaf komende maandag onderzocht op de aanwezigheid van bommen en andere explosieven.

’Mocht dit het geval zijn, dan zal dit in samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie direct op een veilige manier onschadelijk worden gemaakt’, meldt de gemeente in een brief aan buurtbewoners.

Het gaat om het terrein dat direct grenst aan het water van de Oude Rijn, naast de Haagse Schouwbrug. Het braakliggende gebied was jarenlang het domein van zeeverkenners, binnenkort verandert het in woonproject De Veerplaats. Dat bestaat uit elf appartementen, twaalf huizen en vier zogeheten watervilla’s. Ongeveer de helft van de woningen, die ruwweg tussen de 3,5 en 7,5 ton kosten, is inmiddels verkocht.

Voor het buurtje kan verrijzen, moet de bodem op overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog worden onderzocht. Want niet ver daar vandaan lag een tankwal en een loopgraaf en bovendien zijn het stationsgebied en de spoorlijnen enkele malen gebombardeerd. Resten daarvan worden met regelmaat teruggevonden.

Daarom ook wordt De Veerplaats vanaf komende maandag grondig onderzocht door de firma Idds Archeologie, die in veertien dagen tijd ook naar vondsten uit oudere perioden op zoek gaat. Bovendien worden twee bomen verplaatst en zeven gekapt, zo maakt de gemeente bekend. Als het terrein veilig wordt verklaard, kan de bouw nog voor de zomer beginnen.

De Veerplaats is lang niet het enige bouwproject in het Morskwartier. En komen op termijn honderden woningen bij. Voor even verderop aan de Turkooislaan bijvoorbeeld ligt er een plan voor 150 appartementen. Dat is er nog de verbouwing van Robijnhof, het Denksportcentrum en het Radius-pand, én de komst van een nieuwe internationale basisschool aan de Saffierstraat. De vier liggen nabij winkelcentrum Diamantplein dat eveneens op de schop gaat.

Iets verder weg wordt het braakliggende Wernink-terrein op termijn omgetoverd in een nieuwe woonwijk en langs de Plesmanlaan komt een fors aantal appartementen in het Aramco-Jacobs-complex. Buurtbewoners vrezen een forse parkeer- en verkeerschaos in het hele Morskwartier als de gemeente de bereikbaarheid van de wijk niet ook grondig vernieuwt en verbetert.

Mede vanwege die voorspelling en klachten, wordt er een speciale projectenmarkt opgezet door de gemeente waar inzicht wordt gegeven van alle bouwplannen en de maatregelen die daarvoor nodig zijn. De wijkbijeenkomst wordt woensdag 8 april gehouden in het gebouw van Mbo-Rijnland aan de Aaltje Noorderwierlaan in Zuidwest.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.