Cultuurhistorisch Genootschap vangt bot met pleidooi tegen lintbebouwing, windmolens en zonneweides

De karakteristieke Zilkerbinnenweg is erg in trek bij toeristen.

De karakteristieke Zilkerbinnenweg is erg in trek bij toeristen.© foto chg

Sjaak Smakman
Teylingen

Het Cultuurhistorisch Genootschap (CHG) krijgt vooralsnog weinig bijval voor het pleidooi om een halt toe te roepen aan de toenemende lintbebouwing en daarmee het dichtslibben van de Bollenstreek.

Het genootschap tekende vorig jaar al bezwaar aan tegen het groene licht van Noordwijk voor een woning aan de Zilkerbinnenweg, maar kreeg daarbij nul op het rekest. In december kwam het CHG met het manifest ’grenzen in zicht’ met opnieuw een pleidooi tegen de toenemende lintbebouwing, paardenweitjes, de bouw van windmolens en de komst van zonneweides. Allemaal tasten die het karakteristieke landschap van de Bollenstreek aan, vindt het genootschap. Het CHG vindt dat er veel betere afspraken moeten worden gemaakt over wat er mag op welke plekken.

Na Noordwijk stelt ook Teylingen het CHG teleur, zegt voorzitter Alfred Pop. Het Teylingse college heeft begrip voor het standpunt van het CHG, laat het weten, ,,maar wij gaan er vanuit dat u ook begrip heeft voor de uitdagingen die de gemeente heeft.’’ De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn ’en daar hoort het plaatsen van windmolens en zonnepanelen bij’.

,,Ik zie nog geen kentering’’, constateert Pop. Hij heeft zijn hoop nu gevestigd op de discussie in de Teylingse gemeenteraad over de zogeheten GOM-woningen - de villa’s die in het buitengebied mogen worden gebouwd om verrommeling op te ruimen en via onder meer herverkaveling de toekomst van de bollenteelt veilig te stellen. Naast een enquête onder kwekers op initiatief van de gemeenteraad is de Rekenkamercommissie bezig met een onderzoek of en hoe gemeenteraden invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM). Dat moet een dezer dagen klaar zijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.